söndag 29 januari 2017

Fyra

Och så har vecka fyra skenat iväg, ljuset är kvar längre om dagarna och utomhuset verkar fullt övertygat om att våren är här. Under veckan har vi gått från -15 till +5, således är det blankis på hela gården och ytterligare några hästar har fått hovarna fixade av hovslagaren. Solid går nu med skor för första gången, och på tal om Solid har vi även hunnit rida en sväng till i veckan.

    Fantastiskt med mobilbilder, eller hur? Viss sarkasm bör noteras.. Men det är en bild i alla fall, jag har min skruttiga lilla Nikon D3100 som brukar få följa med ut, men det har blivit lite dåligt med det. Nästa ridtur kanske jag får med mig den, eller kanske rent av i morgon, då herr Solid ska få springa på släp bakom Freja!

    Lördagslektionen blev en flicka kort även denna gång, men inte densamma som förra helgen. T fick alltså köra Freja en sväng runt, då fröken Freja stod vid grinden när vi funderade på vad vi skulle hitta på. Jag hade en ursprunglig plan, men den får ligga kvar till nästa helg eftersom det blev lite manfall.

   Tillbaka till Solid. Som ni, förhoppningsvis, ser på bilden rider jag med både kapson och bett. Så här i början, och som gröngöling i AR djungeln, använder jag helt enkelt båda för att styra och stanna, allt för att underlätta för Solids pusslande av hjälperna. Han gör, tackochlov, inte som Myra, som helt enkelt håller emot allt hon orkar när man ska svänga (trots upprepade genomgångar i att enbart släppa trycket för bettet, och grimman, och gå undan för tryck). Därför fungerar den här metoden bra, men jag kommer ganska fort gå över till att svänga med enbart bettet, och förhoppnings kunna använda bettet i tömkörningen framöver. Det är onekligen enklare att förklara för hästen att den ska stanna för trycket i bettet, om man kan förstärka med trycket över nosryggen från kapsonen, i alla fall när man arbetat med den enbart genom att lära den gå undan för tryck i repgrimma. Solid verkar ha förstått detta riktigt bra, så bara jag får bättre grepp under fötterna också ska vi tömköra lite mer.

  Avslutar detta inlägg med ett tipps, kör ni erat fluffiga Gotlandsruss med ett PS-träns utan käkrem, fläta fast det med hjälp av man och lugg. Annars kanske det blir som det blev för mig och T när vi kom tillbaka från körturen..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar