torsdag 31 december 2015

Nyår och gårdagen

   Igår var en trevlig men lite väl avslappnad dag, ungefär som idag fast jag var mer produktiv igår! Mamma höll i ett ridläger under dagen och två glada tjejer var här, de red QP och Röros på ridbanan på förmiddagen och på eftermiddagen begav vi oss ut på en tur alla fyra.
       Debbie och Freja var på betydligt bättre humör idag, eller socialare kanske man ska säga. Oavsett så hade jag med mig små godisbitar och kliade båda ordentligt när jag satt fast dem, som extra belöning. All positiv betingning är bra för dessa två känslobomber! Freja fick stå i boxen medan vi gjorde i ordning resten av hästarna, hon är väldigt bra på det sättet. Jag kan ställa henne i princip var som helst bara hon är säker på att hon verkligen ska stå där. Blir hon osäker så stressar hon, pushar jag henne för hårt då så blir hon ännu mer stressad. Debbie fick stå på gången vilket fungerade bra, hon stod lugnt och var bara lite tjurig stundvis. Hon gillar att ha halva flocken med sig, då är det tryggt, men det där med sadelgjordar och träns tycker hon inte riktigt lika mycket om.

       Jag red Debbie med Freja på sidan, mamma red Röros och tjejerna red Mysli och QP. Vi for en sväng runt bodsjön plus genom skogen, så cirka 6,5 km blev hela rundan. Mycket skritt då hästarna fick styltor i skogen, blankis plus snöstyltor är inte en bra kombination. Sedan var Röros rätt fläng och hoppade både hit och dit och gjorde allt annat än att skritta, så mamma och hon fick tjafsa en hel del för att hänga med. Vi fick även se en av renflockarna som strövar i trakten under vinterhalvåret, åtta stycken befann sig betandes på en av åkrarna vi passerade. Hästarna brydde sig inte om dem eftersom de var så pass långt borta, men de hade gått omkring på samma väg som oss vilket gjorde att Debbie gick med mulen i backen och var lite extra spänd bitvis.

      Idag har inga hästar gjort något vettigt, Duff och Korp får stå inne under natten för att minska risken för trasiga staket och unghingstar på vift. Stona brukar inte bry sig så det bör inte vara någon fara med dem.
      Jag har dock förnyat licensen idag, kom ihåg att det ska göras innan nyår, så nu var det fixat. Planen för 2016 är ju att Freja och kanske Debbie ska starta lite, så det underlättar med licens! Kanske ska dra min vanliga mål-för-i-år lista, ha något att gå tillbaka och kolla på.

Ambellina, 

sto f. -13, e. Rohara Bacara OX u. Månflisa
Kallblodsarab 50/50

     Planen för min lilla dam är att fortsätta det vi jobbar med nu, ridas in ordentligt under sommaren, förhoppningsvis köras mer med seriösare vagn och sele. Beroende på hur väl vi utvecklas, om vi lyckas få tag på en sadel som passar och om jag får ta grönt kort någon gång så kanske vi startar på någon westerntävling också. Med andra ord är det träning, träning och ännu mer träning som gäller! Vi ska självklart inte glömma bort att ha roligt och jag ser fram emot att få galoppera i sommar! Mycket markarbete och miljöträning står på schemat, kanske något ridläger?

Guldhagens Debbie

sto f.08, e. Allgunnens Yes u. Farmens CalisiGotlandsruss
      Debbie ska först och främst betäckas, med vilken hingst återstår att se men det lutar mot spännande färger, rentav otillåtna färger, men vi får se hur det blir! Utöver detta ska vi nöta vidare på samma spår, kanske lite mer WE och gärna testa akademiskt om vi får chansen. Annars är det körning och western som gäller huvudsakligen. Har vi sinnet på rätt ställe kanske det blir några nya försök på travbanan, med tanke på hur fint hon sprang i somras är jag inte tveksam till att hon skulle klara själva springandet, det är stressen runt omkring jag är mer tveksam till.

Båtares Freja

sto f. -09, e. Patron u. Gervides TrundGotlandsruss
     Freja kommer synas på travbanorna här i närheten, vi ska tävla så mycket hon vill och klarar av. Med lite tur kan vi även starta någon körtävling, men det återstår att se om jag lyckas få mig något grönt kort eller inte. Om inte annat så ska vi i alla fall försöka åka på lite körträningar så vi får lära oss lite körvett och bygga vidare på det fina vi har. Vi ska även jobba mycket kommunikation och NH i största allmänhet, knapparna finns där men varken hon eller jag vet riktigt vad de betyder. grunden fattas!

Solos Mysli

sto f. -99, e. Darius Roll u. MysanGotlandsruss
     
Mysli ska precis som Debbie betäckas, med samma hingst om allt går vägen. Under våren ska hon förhoppningsvis kollas upp av kiropraktiker och sedan rehabiliteras för att återfå så mycket av den muskelmassa och kondition hon tidigare varit ägare av. Kanske hon och Anton testar lyckan på någon westerntävling? Annars är det ridlekis, läger och allmän träning som gäller.

Solos Duff

valack f. -94, e. Charlie u. Solos DruvaShetlandsponny
      Duff kommer fortsätta som lekfarbror åt Korp så länge han bor kvar, beroende på könet på Primulas avkomma och tidpunkt för födsel får vi se om han blir lekfarbror även nästa vinter, annars får han förmodligen återvända till stora flocken om inget oväntat händer. Han är rätt dålig i benen men lider inte av det vad vi kan se, han börjar dock bli till åren (även om 22 inte är någon ålder för en häst) och kanske får sluta sin dagar. Beror helt på hur hans krumma kropp klarar sig!

Solos Korp - TILL SALU

hingst f.-14, e. Tejas Pegasus u. Solos RörosGotlandsruss
     Röros lille son ska först och främst säljas, nummer två på listan är kastreras. Annars är det inkörning, miljöträning, lastträning och körning som står på schemat för herrn.

Solos Kaxiga Myra

sto f. -14, e. Tejas Pegasus u. Solos MysliGotlandsruss
     Precis som sin lillebror ska Myra köras in, vilket är påbörjat så smått, tömköras och köras, miljötränas, lasttränas och får vi lite att göra så tricktränar vi nog också!

Solos Unika Primula

sto f. -04, e. Dusol u. Pensé
Shetlandsponny
     Primula kommer (förhoppningsvis) ha mammaledigt och klämma ur sig en frisk och kry (gärna isabellfärgad) fölunge till sommaren. Till dess kommer hon delta på ridlekis, läger och helst köras lite mer.

Solos Qalazpuff

sto f. -08, e. Smedens Remingtong u. MimmiShetlandsponny
     
QP ska banta. Det är i a f steg ett, under tiden vi bantar ska hon tömköras och köras för instruktör så mycket som möjligt, markarbete och horsemanship så vi får ordning på den gemensamma respekten som fattas p.g.a den dåliga grunden. Hon har ett fantastiskt temperament för allt vi gör men hon saknar den bra grunden och behöver därför träna på i princip allt. Hon och Freja ligger på ungefär samma nivå med vissa personliga skillnader. Förhoppningsvis kommer mamma och QP ut på några körtävlingar under 2016, lyckas vi mäta ner henne till A-ponny kanske hon får starta på travet igen också.

Solos Röros

sto f. -07, e. Stig-Helmer u. Solos Sigrid
Gotlandsruss
      Röros kommer träna, träna lite till och träna ännu mer. Tanken är att hon och mamma ska ut på westerntävlingarna och klå fingrarna av alla som inte tror att russen är bra ridhästar. Jag har någon idé om att försöka fixa henne körduglighet också, får se hur min och mammas tid räcker till för det. Anton kommer förmodligen rida henne lite för instruktör också, om vi inte lyckas hitta en foderhäst åt honom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar