måndag 21 december 2015

Kaxiga Myra

       Första dagen på jullovet, något sliten såhär på eftermiddagen men håller man igång hela dagen får man vara det, speciellt när man är ovan. Årets mörkaste dag, imorgon vänder det och ljuset tar över. Längtan.

       Jag började dagen med att fylla vatten åt grabbarna och sedan promenera in hos stona och hämta Myra. Hon förstod genast vad som var på gång och följde faktiskt med helt utan uppsåt denna gång. Hon ifrågasatte ett fåtal gånger men jag behövde inte göra mycket alls för att hon skulle komma ihåg vad som egentligen skulle göras; Promenera snällt bakom mig. Jag brydde mig inte om var bakom mig hon gick, idag var det ledrep och repgrimma istället för vanlig grimma och grimskaft, så det blev lättare att kommunicera med fröken också. Myra var sansad, nyfiken. "Vad ska vi göra idag?"-humör. Hon blir snabbt väldigt världsvan i sitt beteende, mycket lugnare i stallet idag också. Nu har hon ju varit inne ensam en gång själv så nu kan hon det här.. När hon ätit upp kraftfodret Ambellina lämnade igår så vände jag henne i spiltan, knäppte fast henne på båda sidor och borstade av henne. Hon är aningens rädd om sina bakhovar, så det ska vi förklara närmare under veckan så vi kan verka bakhovarna utan problem också. Hon stod bättre med den andra framhoven än den första, men jämfört med senast gick det verkligen superbra!
      Jag är noga med att ställa ner hovarna ofta, och gör det när hon står stilla. Det var som sagt lättare denna gång och med andra framhoven stod hon nästan helt stilla, hon vilade till och med mulen mot min rygg utan att ens försöka nafsa! Hon lär sig otroligt fort denna dam, vi får vara försiktiga med vad vi lär henne helt enkelt. Hon fick även stå ensam ett tag, jag vände tillbaka henne och gav henne en sudd hö som hon hade mosat ut i hela spiltan när jag kom tillbaka. Det var nämligen förbi en kvinna som ville köpa två grimmor, och det gick naturligtvis för sig även om mamma inte var hemma!
      När jag och Myra trasslat ut hennes ben från grimskaften och åter placerat henne bakochfram i spiltan så filade vi färdigt hennes hov och lekte sedan lite med tömkörningsgjorden med tillhörande schabrak. Vi tog en kort promenad uppför backen från gården och tillbaka, plusgraderna har smält fram isen vilket gör att Myras bara hovar mest bara glider omkring. Vi lekte "ta av vagnen" leken utanför stallet, kastade runt ledrepet och flamsade lite. Myra var med på noterna, beredd och uppmärksam men stod nästan helt stilla. Sedan gick vi in i stallet, tog av tömkörningsgjorden och åt en godis. Ja, Myra i alla fall. Jag är inte så förtjust i de här hästgodisarna.

      Alla hästarna stod vid grinden när jag släppte ut Myra, det var bara lägga ledrepet runt halsen på Freja och promenera in. Hon, Debbie och Myra är utan grimma i hagen, de har helt enkelt tagit av sig dem, så jag leder henne oftast utan grimma numera. Hon är så förtjust i sin frihet att hon följer nästan överallt. Hon stannar alltid kvar i spiltan också så man behöver liksom inte sätta fast henne. Vi tog en körtur mot Rismyrliden, möte med pinnhundarna, snöras och diverse farliga snödrivor var vad turen bidrog med. Damen var pigg så vi jobbade med övergångar mellan skritt och trav, lugna tempon. Hon kändes fin och glad, vi fuskade lite med infarten när vi kom hem dock. Sandbilen kom precis runt kurvan så vi travade faktiskt in på infarten istället för att stanna och vänta som vi annars gör. Jag såg bara en himla massa lampor och var inte säker på om det var en timmerbil eller något annat, därav mitt beslut att öka tempot istället för att vänta.

     Sist in för dagen var såklart Ambe, fortfarande öm och lite vissen i ögonen men såret såg mycket, mycket bättre ut idag. Det varade såklart men det var inte lika geggigt, benet verkar inte lika svullet heller. Inte lika mycket protester så det gör nog inte lika ont längre. Får se hur det ser ut imorgon! Hon åt upp maten idag också, jag ställde in henne innan jag hämtat vattnet till jodopaxen samt sopade rent i spiltan Myra grisat ned, hon fick lite extra tid helt enkelt.

      Imorgon blir det massa barn i stallet, julpyssel med stallpynt och eventuellt tolkning eller kälkåkning på schemat. Får se hur det blir!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar