söndag 20 december 2015

Ambellina

      Min vackra lilla skrutt, som tydligen inte är så liten längre. 149,5 cm över korset och samma mått fram, men då får vi dra bort 1-2 cm för sko och brodd! Myra mötte mig halvvägs precis som igår, idag var det dock Ambellina och inte Mysli som var ett tjugotal meter bakom henne. Båda glada över att se mig, Ambe dock lite slöare i ögonen vilket förmodligen har att göra med det infekterade broddhålet på hennes vänstra has. Jag upptäckte det i fredags och har nu sett till att noggrant hålla det rent med hjälp av jodopax (som endast ska användas vid infektion), alsolsprit och aloe vera spray.
      Idag var det varigare än igår men inte lika ömt, jag lyckades gnugga bort mer av sårskorpan och nu ser det riktigt fint ut. Det är dock ganska djupt! Ser ut som att svullnaden gått ner lite, får se hur det ser ut imorgon. Det enda positiva med det här är att jag och Ambe får jobba ännu mer på kommunikation och tillit, hon visste att det skulle göra ont. Hon visste att jag skulle tvätta såret, hon försökte distrahera sig själv på vägen in i stallet och var lite extra "stökig". När Ambellina är stökig tittat hon mycket på annat, tar ett steg för mycket, flyttar sig i sidled, blir rädd i onödan för saker hon egentligen inte bryr sig om. Precis när jag började tvätta var hon extra spänd, drog upp benet i luften och var liksom på väg att tippa, jag tog det lite lugnare och pratade med henne hela tiden. Idag satte hon ner hoven nästan på en gång när hon insåg att det inte gjorde så ont som hon först förväntat sig, förmodligen är det hettan i det varma vattnet som blir obehagligast.
      Det tål att tilläggas att jag här är noga med att bara ta bort bomullen från såret när hon sänker benet, fortsätter hon dra upp det håller jag handen stilla till hon slappnar av pyttelite, sedan tar jag bort den. Hon förstår detta väldigt snabbt eftersom jag har använt samma inlärningsprincip hela tiden, idag reagerade hon inte ens på sprayflaskan, det ska hon ha en guldstjärna för! Vad som var mindre roligt var att hon var så pass fokuserad på sitt onda ben och vad jag gjorde att hon tappade matlusten helt. Samma häst som i normala fall glufsar i sig maten snabbare än snabbast. Jag handmatade henne lite och det gick rätt bra, då åt hon med viss "Hm, ja jag äter väl lite då" bland tusentals andra tankar som sparkade omkring i huvudet på henne. Vackra lillan. Får hoppas att hon håller sig skadefri nästa år, hur ska vi annars kunna ta världen med storm? Hennes framtidsdröm, även om hon blir trött av att åka bort så går det alltid som bäst när vi åker iväg.

     Imorgon blir det mer sårtvätt, men ska även försöka ta tag i att fila naglarna på Myra, verkligen på tiden nu. Planen är att leka lite med henne, eventuellt Korp också, motionera Debbie och Freja. Sedan får vi se hur mycket mer jag orkar, QP kanske får ta sig en tur i korallen, NH eller tömkörning, det återstår att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar