söndag 27 september 2015

Tornerspelshelg!

Lördag

     Vi tog med oss Debbie och Röros och rullade iväg till Thorells för helgens Tornerspelsclinic. Vi välkomnades högljutt av Spider (Farceurs Austrian Spider) som var fullkomligt övertygad om att Röros och Debbie hade åkt dit för att träffa honom. Tji fick han, de skulle träna! Jag och Debbie fick dock ägna den första timmen med att promenera runt på ridbanan då ALLT, och speciellt kamelen Herman, definitivt tänkte äta upp henne. Hon hyperventilerade inte riktigt, och var inte så hysterisk som hon kan bli när hon blir rädd, men det var inte långt ifrån. Mamma och Röros fick därför rida före och pröva de olika vapnen. Såhär dag ett var det huvudsakligen uppvisningsbiten av Tornerspel vi fick testa, första fick vi plocka höga ringar med svärd, sedan med spjut, följt av att dunka till kvintanen med lans och avslutade med att plocka låga ringar med svärd. Skitkul!
      Röros fattade fort vad det var frågan om och skötte sig utmärkt, hon kunde galoppera sansat och stanna när banan tog slut. Mamma lyckades riktigt bra med att plocka ringar, det var bara att vika sig dubbel över sadeln för att nå de låga ringarna som var knivigt, det hade jag också problem med. Anton å andra sidan, som red på Wibora, hade absolut inga som helst problem med de låga ringarna! Vill bara inflika med något jag tycker är så roligt med clinicar/träningar i grupp, det är roligt att se andras svagheter och styrkor, man får lite insikt om att ingen är perfekt och att alla, oavsett utbildningsnivå, alltid har något att utveckla! Det blir lite av en indirekt motivation för att träna ännu mer. 
     Debbie, som till slut landat lite och slutat andas med ljudeffekter, skötte sig också väldigt, väldigt bra! Hon fattade fort att vi bara skulle följa staketet och sedan springa åt andra hållet, hon slutade med andra ord bry sig om Herman och fokuserade på det vi höll på med istället. Det vi hade mest problem med var de låga ringarna, eftersom Debbie är rätt viktkänslig av allt mitt barbackaridande och är en väluppfostrad liten häst som försöker fånga upp matte när hon glider åt sidan.. Vilket gjorde det knepigt att hålla en rät linje när jag lutade mig ner på sidan för att komma åt ringarna. Det gick bättre de gånger jag lyckades luta mig mer framåt-nedåt än bara åt sidan, men det var knepigt! Det vi tyckte var roligast båda två var nog kvintanen, som vi lyckades dunka på i galopp sista gången!
     Sedan var det Antons tur, han och Wibora hade en del diskussioner om hur styrningen och alla övriga funktioner skulle aktiveras, då Wibora är skolad på ett annat sätt än våra hästar. Nyttigt för honom att rida på en redan skolad häst och bara hitta knappar istället för att försöka lära hästen saker samtidigt! När han luskat ut hur man styr, stannar, backar och sätter igång i galopp och trav så gick resten som en dans. Det är fascinerande hur fort det går för honom att hitta vad, hur och varför, med allt, han har ju faktiskt bara ridit i lite mer än ett år!

Söndag

    Idag fick vi testa rida tävlingsmomentet i Tornerspel, en hel bana med olika moment. Det gick som förväntat bättre med Debbie idag eftersom hon hunnit bli van kamelen och allt läskigt runt omkring, men å andra sidan upptäckte jag snabbt att hon var lite svår att styra på en hand! Rakt fram är ju enkelt, men att "omringa en soldat" (rida med spjutspetsen runt ett hinderstöd, spetsen får aldrig släppa kontakten med hinderstödet) var väldigt mycket sport både för mig, Debbie, Röros och mamma. Anton hade det lite lättare eftersom Wibora inte var lika kinkig över vattnet och gick att styra på en hand utan större problem. Hästarna skötte sig bra i största allmänhet, vi har fått lite mer att tänka på gällande det där med precision vid enhandsfattning! Mer öva helt enkelt.
      Allt blev lite svårare när det var olika moment på rad efter varandra, sedan fick vi testa rida på tid också, så som man ska göra när man tävlar. Anton gick det bäst för, han hade bara tre fel också. Jag gissar att mamma och Röros var näst bäst eftersom jag och Debbie hade lite problem med t.ex. tunnan och soldaten, men i övrigt gick det bra för oss också! Känns skönt att både Röros och Debbie börjar fungera så bra nu.

    På eftermiddagen for Terese ut en sväng med QP också, det blev ingen ridning förra veckan så hon fick rida själv för att inte missa att rida en vecka till! Jag slänger in bilder imorgon istället, blev nog så sent nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar