torsdag 17 september 2015

Regnslask

Tisdag

      Hovslagarmorgon. Debbie, Mysli och Ambellina fick komma in för diverse skobyten och verkningar. Ingela hade två lärlingar med sig, så alla tre fick hovarna fixade samtidigt! Så skulle man ha haft det fler gånger, smidigt både för dem och för oss!

Onsdag


      Igår kom Elin hit för att umgås lite och klappa på hästarna. Mamma gjorde rent åt marsvinen, vi åt lunch och åkte sedan ner till pojkarna för att fixa lite hovar hos dem. Korp stod som ett ljus, uppbunden mellan två träd som hade perfekt avstånd. Elin fick stå som stöd när jag verkade bakhovarna, men han är ju rätt liten så balansen är inte den bästa när man inte övat så mycket! Duff fick mamma verka eftersom han tycker att jag är en liten snorunge som man inte behöver lyssna på, så var det åtminstone senast jag skulle verka honom.. Aldrig sett honom bråka så mycket, och det spelade ingen roll alls hur jag höll benen på honom, det bara var så att jag var en snorunge och hade inte med hans hovar att göra.


     Vi tog oss även en tur med Freja och Röros. Tanken var en lugn tur, det slutade med att vi skrittade nästan hela vägen. Båda hästarna skötte sig bra, Freja stod helt still för första gången sedan jag satte igång med körningen efter vilan, framsteg! Röros fjantade förstås lite för hon var ju rätt pigg, men hon fann sig i att skritta ändå. Efter ridlekiset tog jag och Elin med oss alla fem hästarna tillbaka till hagen, mamma tog traktorn och körde en bal till stona eftersom de börjar ha väldigt slut bete. Nöjda brudar promenerade iväg                                                                                      med bestämda steg mot balen!


Torsdag

     Idag knatade Anton iväg tidigt till jobbet, jag vaknade dock onödigt tidigt - 05:30, och kunde naturligtvis inte somna om förrän 30 minuter innan larmet ringde vid nio. Jag kom mig ut till hästarna någon gång vid två, efter att ha ätit lunch, tränat och pluggat körkort under förmiddagen. Eftersom det regnat under natten och skulle regna mer sedan bestämde jag mig för att köra Debbie. Pigg och glad var bara förnamnet, hon blir väldigt mycket mer positiv om hon får några pellets när man fångar henne, när man satt fast grimskaftet och när man tränsat. Hon slappnar liksom av istället för att bli som en stålfjäder och mentalt borta. Förhoppningsvis är det något som fungerar i längden också! Under körturen varierade vi mellan tempoväxlingar, galoppfattningar, köra på fel sida av vägen för att hon ska gå rakt utan att "hänga sig" på vägkanten - mycket förvirrande tyckte damen, alltså något som ska upprepas. En sträcka ökade vi även till "tävlingstrav", detta skedde då alltså efter galoppfattningarna och det jag blev mest glad över var att hon till slut verkar ha förstått skillnaden mellan att öka traven och fatta galopp! det var nämligen inga problem alls att öka traven och driva på, vi höll ett högt trav tempo i ca en kilometer, gissar på att hon travade runt 2.35-2.45 någonstans. Efter detta joggade vi resterande vägen hem eftersom damen taggade till lite över allt springande, nyttig mental träning! 
      Nästa dam ut var Röros, jag funderade fram och tillbaka ett tag på om jag verkligen skulle ut, men så tänkte jag äsch, det ska regna ännu mer imorgon. Lika bra att motionera henne idag så har hon fått komma ut! Sagt och gjort, vi kom iväg samtidigt som dagens två glada ridlekisbarn och Röros blev mycket förvirrad när QP och Mysli svängde ned i skogen istället för att följa med ut till vägen. Eftersom jag hade sådana bekymmer med att sitta kvar i galoppen senast jag red Röros så tog jag min westernsadel idag, i den sitter man bekvämt och stadigt även utan stigbyglar så det kändes som en smart grej. Det funkade finfint, kan meddela att man sitter väldigt stadigt med galonbyxor på sig.. Vi jobbade lite galoppfattningar men huvudsakligen fokus på att jobba rätt med bettet. Det funkade bra i både trav och galopp de första sträckorna, men när vi kom ut på raksträckan så ville Röros komma undan bettet och rullade således ihop sig i rollkur så fort jag tog i det.. Som ni kanske anar så avbröt jag galoppjobbet och skrittade en längre sträcka istället, mest för att fröken skulle varva ner hjärnkontoret igen men också för att jag helt enkelt fick inse att stångbettet inte är ultimat om man ska jobba med hästen när man ridit ut. Nästa gång blir det vanligt träns, eventuellt med westerntyglar för eftergiftens skull, lättare att ge mycket eftergift med ordentliga tyglar! En sträcka testade jag att öka traven, eftersom hon var ensam så stressade hon inte över andra ekipage och travade faktiskt på, det gick nog åtminstone 2.45-2.55 tempo! Hon håller sig ju dock inte så länge, och råkar man lägga på en skänkel mer än den andra så fattar hon galopp istället, vilket i och för sig är korrekt tänkt, men inte önskvärt i den situationen.. Sista sträckan körde vi tempoväxlingar i galopp, fullt ös lite mer än halva uppförsbacken efter att ha hållit ett samlat tempo innan, och samma sak efteråt. Samlad galopp och sedan halt från galopp. Funkade fint! Självklart skrittar vi också sista biten hem, så när jag säger sista sträckan slutar denna sträcka oftast när det är lite mindre än en kilometer kvar hem.

Vi får se om det blir något hästande imorgon, vädret ser inte alltför trevligt ut men Freja skulle behöva köras, tömköras egentligen men ridbanan lär vara obrukbar.. Hästarna ska i alla fall bli hur-blöta-är-ni-kontrollerade och en del kommer eventuellt behöva täckas. Mysli fick gå med täcke från idag eftersom hon är så tunn, dumt om hon gör av med mer energi än nödvändigt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar