fredag 25 september 2015

Haltalotta

      Jag har lyckats överanstränga hälsenan igen så det blir väldigt lite motionerande för hästarna nu, mindre än vad som är önskvärt! Får se om jag trotsar kroppen och kör Debbie en sväng idag ändå, hon ska i och för sig gå imorgon och söndag då vi ska på clinic, får väl se hur det går..  Eländiga hälsena, nu ska jag fan bli frisk!

Torsdag

     Igår lyckades jag efter en hel del övertalning lura med mig Anton ut, så vi for ut med Freja framför rockarden för första gången sedan igångsättning. På släp hade vi Ambellina, som nyverkad har hon nu uppnått höjden 147 cm! Det nya tränset passade med nöd och näppe, misstänker att hon kanske växer ur det.. I så fall får jag väl använda det på något av russen, eller kanske pimpa QP! I alla fall så tänkte vi köra runt Bodsjön, Ambe har ju inte visat någon hälta den senaste veckan så jag ville dels miljöträna lite och samtidigt kolla om hon haltade något när man var på lite hårdare underlag. Redan under första kilometern nickade hon lite, så jag blev förstås lite misstänksam. Vi travade en liten bit uppför den branta backen, och då haltade hon rejält. Vi hade redan hunnit halvvägs då så det kändes meninglöst att vända, vi skrittade helt enkelt resten av vägen. Tyvärr lyckades Ambe bita sig i munnen när hon vid två tillfällen kastade upp huvudet och "hängde" i grimskaftet, efter att vi fäst det som ett delta istället för att göra som vi alltid gjort på ponnyerna - dra det genom ena bettringen och fästa i den andra - så hängde hon sig inte i grimskaftet längre. Såret blev litet och inte djupt, så det var ingen fara så, men det var förstås onödigt! Jag skulle ha tagit det riktiga deltat vi har, men det är ju för stort för ponnyerna så vi använder det ju aldrig.. Tur man har hjärnan med sig, eller något sådant.
       Förutom dessa missöden så gick turen riktigt bra, Ambe tittade snett på en del saker men brydde sig i övrigt inte om omgivningen. Det vill säga ända till vi mötte traktorn med skittunnan. Bara traktorn var inga bekymmer, Freja brydde sig ju inte och traktorer är Ambe van vid, men sedan fick hon syn på skittunnan och skulle springa sin väg. Som tur är reagerade både jag, Anton och Lisa som körde traktorn fort och hann stoppa hästen, stanna Freja och Lisa stannade traktorekipaget. Nästa gång går det nog bättre, eftersom det inte hände något den här gången!

     Väl tillbaka i stallet så klämde jag igenom Ambellinas framben, och upptäckte att hon ömmar i strålen på vänster fram! Bakre delen av strålen, vilket helt klart gör en hovböld väldigt misstänkt. Vi har förresten börjat ge henne Biotin för att förbättra hovkvalitén också, får hoppas att det hjälper så att hon kan fortsätta gå barfota.
     Eftersom alla hästarna skulle vaccineras (andra Botulism-sprutan) så kom Anna Semrén efter ett tag, så vi tog in Mysli så att hon fick äta kraftfoder, shettisarna stod redan inne eftersom det gått en sväng på ridlekis. Övriga hästar vaccinerades ute i hagen, Debbie och Freja kom faktiskt när jag ropade på dem! Lite glad blir man.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar