fredag 9 januari 2015

Snöstormigt värre!

    Igår red jag Flisan en sväng. Hon var väl inte superintresserad av att komma in, det tog en stund för henne att ge med sig och hälsa, hon är fortfarande lättare att få tag på än Debbie, bara man får henne att prata med en! När hästarna är sådär ointresserade trycker jag dem undan från sakerna de försöker distrahera sig med, i Flisans fall var det ensilaget och i Debbies fall saltstenen. Det är rätt stor skillnad på hur de beter sig, mest troligt eftersom de är undvikande av olika orsaker. Flisan är alltid lite smårädd när man ska hämta in henne, Debbie blir sur till en början och sedan stressad. När jag "puttar" (ingen fysisk beröring) bort Flisan och håller samma avstånd hela tiden när hon går iväg, backar undan när hon tittar på mig och så vidare slutar det nästan alltid med att hon stannar och stirrar ut i tomma intet. Vad folk mest troligt har gjort här är gå fram och fånga henne på ett eller annat sätt. Igår väntade jag ut henne, när hon följde mig med blicken lite backade jag undan, bara hon sneglade vid mig så backade jag. Bara för att försöka få henne förstå att jag lyssnar på henne, efter några om och men tog vi oss i alla fall in i stallet. Leda henne är inga problem, hon följer snällt med utan några frågor.
      Eftersom det blötsnöade var fröken inte speciellt torr och fick stå med sitt fina fleecetäcke på medan jag byggde om sadeln från Anton-har-ridit-Debbie till Sara-ska-rida-Flisan och sedan verkade jag hennes framhovar. De behövde mest bara kortas i tån, sådant klarar jag av att göra själv nu när sprickorna är mer eller mindre läkta. Det blev i alla fall inte värre! Däremot upptäckte jag att jag filat lite för mycket på den svarta hoven, det går för lång tid mellan verkningarna, jag glömmer av mig med det där att ställa ner, kolla, jämföra mot andra hoven och så vidare. Den ser dock bra ut underifrån! 

      Flisan var som vanligt rätt pigg på att få gå iväg, vadå stå stilla när du hoppar upp? Resten av vägen förvånade hon dock stort med att dels kunna skritta på mer eller mindre långa tyglar, lyssna på halvhalter, förstå hälften av skänkelviknings-hjälperna (det gick att ställa huvudet och flytta något steg, sedan blev hon förvirrad), jogga på halvlånga tyglar (!!!!). Skitduktig lite fjollhäst med andra ord! Blir nog lite NH och tömköra nästa gång, det ser ljust ut!


      Idag tog jag in Ambellina och tömkörde henne med lokselen. Fick göra lite approach and retreat med den när den skulle upp på ryggen då den var lite läskig och fröken först tänkte springa sin väg, sedan gick det dock bra. Fick spänna om den rätt mycket, Mysli hade den senast då det är russens ena loksele som än så länge passar på Ambe. I stallet skötte hon sig galant, försökte inte gå ut ur boxen längre - något jag har tjatat om hela tiden, lekte lite med bjällrorna till selen också, inga problem det heller. Hon tuggade lite på dem. Stanna utanför stallet, plocka ned tömmarna från ryggen, ställa sig bakom och sätta igång i skritt, lite segstartat men i övrigt inga som helst bekymmer. Detsamma gällde för resten av vägen, hon grejjade lite med bettet och ville inte riktigt svänga åt höger, inte omöjligt att hon håller på att byta någon tand eller liknande. Vi har inte varit ute så mycket på väg, även om vi nu gick in i skogen där det oftast inte är något trafik alls däremot gick vi förbi resten av flocken utan problem, unghästarna har en tendens att försöka gå till flocken och stanna där men Ambellina mer frågade än "jag ska!" och gick sedan snällt framåt efter en tillsägelse.
      Hon skötte sig faktiskt så bra att jag nog tömkör henne en gång till och sedan kan vi nog tömköra bredvid Primula när hon drar en av kälkarna, så att Ambellina får höra hur det låter och vänja sig vid ljudet. Beror på hur det går nästa gång jag tömkör dock, blir det problem får vi problemlösa först! Så jäkla bra hon kommer bli, stolt tycker jag faktiskt att jag har allt rätt att vara!

     Dåligt med bilder p.g.a allt snöande, det har kommit ca 20 cm på två-tre dagar, inte speciellt kameravänligt när det blåser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar