lördag 3 januari 2015

Nytt år, nya krafter!

     Jag började dagen med att skotta mig ut ur huset genom den en meter höga snövallen. Plusgrader är okej i måttlig mängd, men det är lite jobbigt när det rasar ner snö framför dörren.. Eftersom hästarna hade slut mat såg det ut så här när jag visslade och ropade på dem! 


     Förste man till rakning var Ambellina. Lite virrig in i stallet så jag beslutade mig för att börja med att uppfriska minnet med NH. Idag hängde hon med på noterna direkt, bytte varv, stannade, ökade, allt gick som en dans! Blev lite extra glad när hon dessutom förstod att hon skulle komma fram till mig. Hon hakar dock inte på ordentligt ännu! Sedan blev det friendly-game, först bara som vanligt med repet, nu klarar hon även av att få repet slängt i ansiktet utan att reagera. Sedan följde lite plastträning. Balplast är väldigt praktiskt att börja med, jag fick lös en mindre bit som jag lekte friendly game med och sedan satte runt nosremmen av repgrimman när hon slutade reagera, på det viset fick hon springa runt en stund. Det enda problemet var att hon försökte dra in plasten i munnen.. 


      Vi lekte lite med en höpåse också, senast vi gjorde det var för drygt ett år sedan, hon hade dock inga större bekymmer med att stoppa ner mulen och ta några höstrån. Å andra sidan var det läskigt att stå nära den när jag kastade omkring den, det gick dock över! Allt som allt var damen skitduktig. Vi slängde på träns och tömkörningsgjord en kort stund också för att checka av kommandon och styrning, lite ringrostig men svarade på alla drivande kommandon, behöver fortfarande öva på att stanna.       Under tiden jag jobbade med Ambellina hade mamma tagit ut QP på ridbanan för att jobba lite med henne. Voltarbete på töm, med en ledande innertöm för att lättare få henne att gå på yttertömmen. Jobbigt tyckte QP men efter ett tag gick det till sig även där. Hon är fortfarande sned, mer jobb med det helt enkelt! När jag tagit in Flisan tog mamma även in Primula för att göra samma sak med henne. Med båda hästarna direkt efter varandra upptäckte mamma att Primula faktiskt är värre än QP, här fick hon jobba stenhårt för att Primula skulle släppa efter och gå jämnt på bettet. Primula vet hur hon ska göra men vill inte för att hon tycker det är jobbigt att göra rätt, QP å andra sidan förstå inte vad det är hon ska göra och sätter sig på tvären p.g.a det. Fortsätter vi jobba med hästarna så här blir det dock ändring på det, ett par steg åt rätt håll för båda tanterna helt enkelt! 
Den minst suddiga bilden jag fick på Primula in movement..


      Flisans fuktexem har till slut börjat läka ihop, idag var det luddigt grått istället för kalt rosa vilket innebär att hon slutat klia! Slängde ett grimskaft runt halsen på henne och tog in henne i stallet, så praktiskt att hon går att leda på det viset. Fåntrattig som hon är fick hon hjärtklappningar och skulle springa iväg när pappa kom med bilen nedför backen, det är ett lager skare på snön så det lät förstås lite konstigt, äckligt enligt henne! Jobbade henne lös först, hon förstår dock inte riktigt helt vad det ska vara bra för eller vad jag vill ha ut av det hela, får upprepa processen helt enkelt. När jag backar för att få henne att stanna stannar hon visserligen, men det var bara två gånger hon stannade på rätt sätt, med fokus på mig. Övriga gånger stannade och spanade bort mot hagen eller kollade hur det gick för mamma och Primula på ridbanan. Sedan brölade det en hel del från en massa skotrar vid ett tillfälle, en till sak Flisan tycker illa om. Miljöträning med fordon står högt på listan! Hon hakade dock på när jag nöjde mig med lösjobbandet, följde snällt med till min hög med prylar, blaplast, höpåse, kort körpisk samt hemmabyggd stick. (Har beställt en "riktig" stick från kapson.se!) Vi körde en del friendly game, flytta olika kroppsdelar, vända för tryck med snöret runt halva kroppen. Promenera i cirklar för att få henne att sluta gå före åt höger gjorde vi också. Allt som allt är jag nöjd med henne, speciellt hennes "Åh, jag förstår vad du menar!" ögonblick när vi lekte med att vända för tryck. 

Enda bilden jag har på en gnäggande häst, Flisan hälsar traktorn välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar