måndag 5 januari 2015

Drillad Debbie

     Kyligt ute idag, jag och Anton hade egentligen planerat att han skulle rida Debbie och jag skulle köra Freja, detta ändrades dock när vi till slut pallrat oss ur sängen eftersom det var närmare 15 minusgrader ute. Lite väl kallt för att köra när det finns alternativa saker att göra! Istället hämtade vi alltså in Debbie, vilket tog ca: 20 minuter - hon gör dock framsteg, på med repgrimma och arbetsrep å ut i korallen. Damen var något uppe i varv, inte motionerad sedan på förra tisdagen plus halkigt i hagen, ensam inne för första gången på länge och så vidare. Pigg ponny med nerverna på utsidan, samtidigt verkade hon lite glad att få komma ut och göra något.
      Jag började med att köra lite friendly-game för att få henne att varva ner lite, lite ledarövningar, kontrollera så att att hon lyssnar på röstkommandon genom att be henne stanna, skritta, trava sakta av. Fortfarande virrig, men hon lyssnade åtminstone. Sedan hoppade Anton upp, allt gick bra till jag bad Debbie att vända om för att byta varv, hon förstod inte alls. Anton fick helt enkelt hoppa av och så jobbade jag henne lös ett tag. Vändningarna gick bättre men hon är fortfarande inte helt med på noterna. Backar jag ett steg med Ambellina eller Freja stannar/vänder de direkt, Debbie å andra sidan fortsätter springa till jag står i vägen för henne, mer eller mindre. Efter lite jobbande fram och tillbaka med att byta varv gick det dock bättre, mer träning på det helt enkelt. Anton fick hoppa upp igen, denna gång med Debbie helt lös, tidigare hade jag arbetsrepet fäst i grimman fortfarande. Nu gick det bättre, Anton fick sin sitsträning och Debbie taggade ner, bytta varv och så vidare. Hon kunde till och med fatta galopp! Sedan att hon höll på att springa in i staketet eftersom hon tog lite väl mycket fart är en annan sak, men hon stressade inte upp sig en massa! När vi jobbat ungefär lika mycket i båda varven fick Anton hoppa av och så körde jag lite ledarövningar igen, eftersom Debbie försökte gå över mig och genom den stängda grinden..

Snöig liten Myra som även idag ville följa med in.

      När man leder hästen och svänger ska hästen följa efter, inte  gå framför/före. Säg att du ska svänga åt höger, samma sida som hästen går på, här är det viktigt att hästen står kvar, till du har passerat huvudet helt och gått runt så att du står typ vid hästens högra bog, med ryggen mot hästens huvud. ska hästen ta första steget för att följa efter dig. Inte så som Debbie först gjorde, jag gick mot fram mot huvudet för att svänga, hon går undan och fortsätter sedan rakt fram istället för att svänga runt som jag egentligen hade planerat. Jag löste detta genom att helt enkelt gå runt henne först åt höger, efter ett halvt varv bytte jag tvärt åt vänster, efter ett halvt varv bytte jag tvärt åt höger, efter ett helt varv bytte jag tvärt åt vänster, och så vidare. Hon visste helt enkelt inte åt vilket håll jag tänkte gå, så hon fick stå stilla och vänta till jag hade gått åt ett håll. Fördröjning! Sedan lekte vi även lite med att följa repet, jag lägger det runt hennes kropp med början (som sitter i grimman) på höger sida om jag står på vänster sida, så att hon vänder sig åt höger från mig, sedan tvärt om när jag står på andra sidan. Varför vet jag inte, men hästarna verkar tycka att det är en rolig övning!

 Anton är populär!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar