tisdag 30 december 2014

Working Equitation

Idag har vi varit på våran första WE kurs. Skitroligt var det! WE liknar western på vissa sätt, om man skulle mixa akademiskt med western har man mer eller mindre sammanfattat WE. Det känns som en ganska "ny" sport, men tydligen har man tävlat i denna sport i Italien sedan 1995! Länk till video som sammanfattar de tre moment man tävlar i Sverige finns här! I Sverige är sporten också ganska grön, den Svenska WE föreningen firade 10-års jubileum i år, 2014. Rekommenderar varmt för den som gillar fart, hinder och dressyr!

      Vad vi fick öva på var lite olika hinder. 3: Slalom/serpentin, 2: en smal gång bestående av två sockerbitar och två bommar med en klocka längst fram, 1: ett bord med en kanna, 4: Två tunnor, en tjur med ringar och en lans, 5: Rida i en åtta runt två tunnor, ett varv runt varje,  6: Grind som man ska öppna och stänga utan att byta hand!

1: Kannan ska man lyfta över sin axel och sedan placera på bordet igen medan hästen under tiden står helt stilla utan att röra en fena.

2: Här ska man skritta in, ringa i klockan och backa ut igen, vilket förutsätter att hästen inte blir rädd för klockan. Ingen av våra hästar brydde sig, Röros och Debbie tog saken i egna händer och ringde i klockan.

3: Ett antal koner som egentligen ska vara pinnar, vi hade koner med pinnar nerstuckna i boll-hålen, funkade det med! En annan variant är parallel-serpentin med två rader pinnar som man ska rida slalom mellan, inte helt hundra på hur det går till men det hindret finns med i en del WE videos på youtube!

4: Tunnorna står placerade i varsin ände av en raksträcka, tjuren med ringarna står i mitten. I första tunnan står lansen som man ska plocka upp i farten, rida vidare förbi tjuren för att fånga en ring på lansen och sedan dumpa både ring och lans i sista tunnan. Vad man måste tänka på här är förstås att det ska gå att rida på en hand, man ska pricka ringen och tunnan.. men först och främst hålla lansen åt rätt håll. Spetsen alltid uppåt och botten alltid nedåt, man ställer tillbaka den som den stod innan helt enkelt!

5: Två tunnor står uppställda med kanske två meters mellanrum, här ska man lägga en volt först runt en tunna och sedan runt nästa.

6: Precis som i Trail i Westernridning, man öppnar grinden och styr sedan hästen igenom med en hand, säte och skänklar. Man ska utföra det på ett sådant sätt att man inte råkar släppa igenom några djur om det skulle finns några!

     Debbie skötte samtliga hinder med bravur så länge alla var på banan och red omkring, prövade även några galoppfattningar, men poletten har inte ramlat ned riktigt än. Hon rusar fortfarande, jag lyckades dock korta upp henne rätt mycket en av gångerna. Nu går det också lättare att sakta ner och jobba med henne än det gjort tidigare, den delen börjar i alla fall vara funktionsduglig! Röros var pigg som vanligt, lite virrig p.g.a sin ovana att vistas i ridhus. Anton red henne eftersom hon är snällast och kan mer än Freja, det funkade riktigt bra. De får lära sig tillsammans helt enkelt! Jag skulle verkligen vilja sätta dem på några lektioner för någon som kan lära ut, får försöka lösa det på något sätt.. För mamma och Freja gick det riktigt bra. Freja som inte har några förutfattade meningar hade endast problem med backning, och styrning på en hand, men det kommer det med. Allt som allt är vi nöjda med samtliga hästar!

      När vi ridit klart bytte jag till Röros och jobbade lite med henne, hon vägrade nämligen ge efter på vänster tygel när jag skulle visa Anton hur jag menade att han skulle fatta galopp. Det blev dock bara en liten stund med väldigt mycket snurrande, hon är trots allt inte speciellt vältränad. Fick henne att släppa lite, får jobba mer med det senare.

     Debbies våteksem på nosryggen har kommit tillbaka så nu sprayade jag på Aloe Vera och tog av även henne grimman. Flisan fick komma in och få sig en ny dusch, idag såg det mycket bättre ut. Såren hon hade kliat upp var borta och huden var inte röd längre, hon uppskattar dock fortfarande inte sprayflaskan, men hon kunde gå lös ut i hagen igen!

Bild från häromdagen när de fick bal, spralliga hästar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar