onsdag 10 december 2014

*Sopa bort allt blogg-damm*

      Tjosan! Jag och min nu tomma temugg sitter här vid datorn och insåg lite hastigt att jag inte uppdaterat bloggen på typ ap-länge. Illa! Muggen ansåg naturligtvis att det borde åtgärdas, så nu kör vi med lite snabbgenomgång av de senaste veckorna, så gott det går med dåligt minne.      Ambellina jobbade jag senast, enligt bloggen, NH med. Vi körde en till liknande session som gick väldigt, väldigt mycket bättre. Nu var hon mer med på noterna och hade till att börja med inte lika grava problem att följa med i hagen. Jag fick backa henne ett tiotal meter och sedan följde hon med. Sedan hade vi min favoritfotograf med oss också, vilket innebar en drös med tjusiga bilder! Med hook up arbetet var utvecklingen mest att jag inte behövde driva lika mycket och länge för att hon skulle reagera på mina kommandon, men hon hakade fortfarande inte på ordentligt, däremot följde hon mig med kroppen och höll fokus på mig nästan hela tiden. Sedan mer friendly game med större framsteg, samma med porcupine game (piggsvinsleken). Övade även att lyfta benen för tryck, böja halsen och liknande. Sedan försökte vi backa genom att dra i svansen, det var mycket konstigt! Men några steg lyckades vi med. Snöre runt benen och lyfta på det sättet, inga problem alls. Nöjd blev jag!


      15 november tömkördes damen. Allt fungerade, helt fantastiskt! Svänga, gå fram för kommandon, gå undan för pisken, allt gick av bara farten. Vi körde slalom, lade volter runt konerna och kunde till och med trava, det bästa av allt var att hon startade travet för vårat "Sss"-kommando! Det har jag ändå bara använt lite, lite när jag jobbat i korallen. Tala om nöjd ägare! 

Mobilbild!

      16 november var det söndagstur med kusinen, minns dock inte var vi for eller vilka hästar vi for ut med (kan inte tjuvkika på FB-sidan heller då det enda som ligger där är en bild på Frejas alla benskydd..). 

      19 november vann Anton förstapris! Han fick själv sköta in- och utsläpp av hästarna som skulle skos och verkas och det gick som en dans, tur att han finns när jag har skola och mamma plötsligt måste iväg på ett möte för anställningen och nyss fått! Flisan, Ambellina, Mysli, Myra och Korp fick snygga fötter. Ambellinas ankfot blev betydligt bättre, sprickan har vuxit ner fint och det hela ser mycket bättre ut, nu ska vi bara se till att hålla efter! Flisans hovar börjar även de se mer och mer normala ut, det är bara bakhoven som är synbart trasig fortfarande.

     23 november hade vi kurs i brukskörning. Tyvärr fick vi några avhopp dagen innan men det blev ändå tre glada deltagare, utöver mig och Anton, från de kringliggande byarna. Duff, Primula samt Bettans nordis Saje fick släpa lite pinnar i skogen. Sedan bar det iväg till åkern för lite brukskörnings-bana med lastpall, lite olika hinder som inkluderade: Halt i nedförsbacke, halt i uppförsbacke, backa mellan koner, vända inom markerat område samt lasta på och lasta av. Konstigt tyckte Primula, jobbigt tyckte Saje och kul tyckte alla deltagare! 

Fler bilder finns här!

      29-30 november tog vi Freja och QP och drog iväg till Fagervik här i byn för den årliga julmarknaden! Sammanlagt 90 glada barn red, väldigt mycket fler än förra året. Sedan hade vi en hop galna tonåringar som fnissande undrade om det var någon åldersgräns, tyvärr klarade de inte 50 kg gränsen.. ;) Nu klarar ju egentligen Freja ca 56 kg balanserad ryttare utan några som helst problem, då det är vad både jag och Anton väger, men vid sådana här tillfällen är det enkelt med en simpel 50 kg gräns! 


      3 december (tror jag, annars var det onsdagen veckan innan) for vi en sväng runt Mjösjöliden med tre av hästarna. Anton red Freja, jag red Debbie och mamma körde Primula. Debbie var något het och inte riktigt med på noterna, skulle behöva korallarbete men med underlaget som är där just nu är det ingen idé att ens försöka. Glashalt med frusen, knölig lera.. Däremot verkar hon ha hittat farten igen, travade på som f-n i sista uppförsbacken! Med lite tur kanske vi kan jobba oss till travbanan nästa år, senast vi mätte i stallet fick vi henne till 128-129 cm *håller tummarna*. 

      5 december fick vi finbesök i form av ett stycke Felicia, ett stycke Jennifer och ett stycke Malin! Samtliga hästbitna kompisar upphittade på någon fest någonstans, sedan är de sistnämnda tidigare bekanta till Anton också. Felicia som ridit mest fick rida Freja, Malin fick skutta runt på Röros och Jennifer fick köra/åka bakom Primula med mammas hjälp. Själv red jag naturligtvis vad som blev över, Debbie. Eftersom vi höll ett lite lugnare tempo den här gången kunde jag jobba mer böjda rörelser och få lös henne lite i bogarna så att hon inte var fullt så stel. Misstänker att hon blir lite stum i kroppen eftersom hästarna står rätt mycket i hagen p.g.a underlaget, då är det bra att kunna böja igenom henne lite! Det gick riktigt bra för samtliga ekipage, Freja drog iväg lite med Felicia och Röros fick ett känguru-ryck en gång, annars inga problem.

    6 december fick jag en snilleblixt, släpade ut Anton, tog in Röros åt honom och Freja åt mig. Eftersom vi gett upp lite på att få Röros att trava ordentligt sa jag till Anton att det var bara att sätta henne i galopp när jag ökade med Freja. Vi for iväg upp mot granträskmark, en nedförsbacke och sedan uppförsbacke dit samt nedförsbackar med en uppförsbacke på slutet på tillbakavägen. Snabbjobbs-vägen! Vi travade större delen av vägen, på ditvägen galopperade Anton och Röros mest, Freja något stressad över att bli omsprungen och ligga jämsides med en galopperande ponny. Bra träning! På hemvägen fick jag dock något av en chock. Strax innan sista uppförsbacken, i sista delen av nedförsbackarna kommer Anton och Röros susande, i trav! I säkert ett 30-40-tal meter håller hon traven och är på väg att flyga förbi Freja! På något vänster lyckades Anton alltså få henne att ställa sig och trava i full fart i nästan 50 meter, det är förmodligen det längsta hon hållit trav i ökat tempo i hela sitt liv. Sedan rullade hon naturligtvis över i galopp när hon var nästan förbi, men jag är riktigt imponerad över att hon travade så pass bra! Att hon egentligen kan springa typ hur fort som helst är vi redan medvetna om, men att få henne att göra det är en helt annan sak.. Någon kommer få jobba mer med denna dam, och det är inte jag!


     7 december blev det till slut en söndagstur med kusinen. Även denna gång red Anton Röros, jag red Freja, mamma red Debbie och Terese red såklart QP. Eftersom det inte finns någon snö (!!) kunde vi rida i vad som i normala fall är skidspår. Den svängen är väldigt bra muskelträning för hästarna eftersom det är ett par riktigt branta backar, några diken att hoppa över och lite snirkliga vägar. Där finns även en väldigt, väldigt brant backe som man kan rida runt upprepade gånger, vilket är jättebra när hästarna är lite mer vältränade. I dagsläget orkar de bara den en gång. 

     8 december skyndade vi oss ut mellan mina lektioner. Debbie kördes för första gången sedan närdetnuvar, Augusti någon gång tror jag. Mamma och Anton körde Primula, Anton fick köra rätt mycket och det gick riktigt bra, förutom det faktum att Primula började dum-galoppera i uppförsbacken och vägrade sluta.. Debbie var lite nervig och trippig i början, men när hon insåg att det var den lätta vagnen slappnade hon av något. Sist körde jag henne med maratonvagnen, selen gick sönder; det blev lite halvtaskigt med tyngdfördelningen och hon kunde inte riktigt bromsa den i nedförsbacken vi just var i. I övrigt gick det bra att köra, hon var lika stel och halvstum som när jag red henne. Vi övade helt enkelt på ställning även i vagnen vilket fungerade förvånansvärt bra!      Efter det har vi inte hunnit ut något med hästarna. Igår fixade vi dock bilder till julkort med fölen som fotomodeller. Mysli som var barnvakt skulle först komma och vara ivägen, men efter några tillsägelser stod hon en bit bort och tittade på istället. Snart kom Debbie och Freja stolpande, nyfikna över vad vi höll på med. Mest förskräckt var dock Röros, hon var beredd på att fly från de små monstrena! Korp och Myra fick varsin tomteluva samt ha på sig de fina jultäckena.. Väldigt skräckinjagande enligt Röros. 

Så får väl inlägget avslutas med detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar