torsdag 30 oktober 2014

Stora små hästar.

      Idag har jag motionerat endast stora hästar. Första hästen att motioneras var dock mindre eftersom Primula fick vara snäll barnponny åt min andra kusin, Texas! Även han har fastnat för hästandet och visade sig vara riktigt duktig. De gick in till Bäcka, längst in längs våran skogsväg, det är väl cirka 4-5 km fram och tillbaka. Sedan red Texas Primula en gång till på eftermiddagen, denna gång tillsammans med Tindra som fick rida QP. Öva på stopp, svänga mellan koner och gå fram över bommar, det verkade gå bra från vad jag kunde se!

     Först av mina kolosser var Flisan. Bestämde mig för att helt enkelt rida henne en liten sväng eftersom jag tömkört henne ett par gånger nu och allt har fungerat riktigt bra, vill inte att hon ska bli less. När jag kom in i stallet upptäckte jag att hon inte bara kliat av mer hår på sidorna av huvudet, utan hon är även svullen mellan ganascherna mitt under huvudet,? Alltså hela vägen under själva kindbenet, nästan till där nosgrimman normalt ska ligga. Hur detta gått till eller vad det beror på vette fåglarna, men det ser gult och kladdigt ut i alla fall. Försökte fota, men det gick inte så bra.. Mobilkameran är duglig, men måste man använda blixt är den inte så mycket att hurra för. Hon ömmar inte och det verkar inte påverka hennes allmäntillstånd, kladdade på jodopax när jag ridit och ska kolla på det imorgon igen. Minns att hon kliade av sig allt hår på samma ställe för ett par år sedan, men då var sommar, kanske är någon reaktion på foder eller dylikt, blir det värre får vi helt enkelt ringa veterinären!       Väl ute på ridbanan, där jag lagt ut lite bommar och ställt upp konerna så de gick att svänga mellan med stor häst, gick vi några varv för att kolla av kontakten. Allt fungerade fint så Anton fick slänga upp mig, hon stod stilla hela tiden faktiskt! I alla fall till Anton gick sin väg. Då ville fröken inte alls stå stilla, så då väntade jag till hon stod stilla med alla fyra hovar och satte sedan igång henne. Hon kändes precis likadan på bettet som när jag tömkört! Första gången någonsin som hon gått fint på bettet när jag rider, så himla skönt! Men sjutton vad benig hennes rygg är, första tanken när vi skrittade fram var att "Jag kommer gå av på mitten om vi travar!", men eftersom hon gick i form, trampade under sig och jobbade med ryggen så gick det faktiskt att trava. Vi travade dock bara några meter åt gången och såg sedan till att gå tillbaka till att skritta i samma tempo som innan utan att försöka rusa. Övade på halter och det funkade bra, de första var lite flytande men sedan stod hon faktiskt helt stilla till jag satte igång henne igen. I och med att hon går undan för tygeltag nu, så kan jag använda skänklarna mycket bättre, vilket i sin tur betyder att om hon fortsätter jobba åt det här hållet kommer det inom någon synbar framtid gå att rida henne ordentligt!

      Den underbara svansen! Och hon var så nöjd så när vi gick in i stallet, står förövrigt helt lös på stallgången nu utan problem. Tidigare har hon behövt linorna som något sorts mentalt stöd, men nu lyssnar hon på mig istället för att lyssna på sina begränsningar, så nu är en öppen stallgång inget stressmoment längre. Så himla skönt!

     Bytte till Ambellina i hagen, som motvilligt följde med in i stallet. Lekte lite med täcket när jag skulle ta av det, hängde det över halsen och drog det över huvudet o.s.v, hon tycker att det är lite obehagligt, så då tränar vi! Duktig är hon i alla fall, brydde sig inte ett dugg efter en liten stund. Hon känns dock lite omotiverad till att komma in och göra saker, så till nästa gång jag tar in henne ska jag nog kolla på youtube efter tips på NH träning. Typ de sju lekarna känns som något att börja med, hon är dålig på att gå undan för tryck bl.a.
       I vilket fall som helst gick vi ut på ridbanan jobbade vidare på att gå framåt och lyssna på bettet. Hon var riktigt duktig, hade med mig ett körspö idag som jag använde som "Kom ihåg att gå framåt"-påminnelse. La även till den lite grand i svängarna, hon hade dock reflex-ridtäcket på sig så jag är inte säker på om det gav så mycket eftersom jag bara lägger snör-delen av spöt mot sidan på henne. Det gick riktigt bra att svänga idag, redan från början. Då bestämde jag mig för att lägga små volter runt konerna, "Å aldrig!"- var Ambellinas svar på det. Jag tog ju i båda tömmarna samtidigt, vilket resulterade i en arg och förvirrad liten häst som dock till slut förstod vad jag försökte uppnå och sedan var det inga fler problem. Det här med att stanna är något hon har lite problem att förstå dock. Övade på halter och varje gång stannade hon lite halvt och försökte sedan fortsätta gå framåt, men det gick ju inte så bra eftersom jag höll kvar till hon stod stilla. Sista halten gick dock riktigt, riktigt bra! Höll inte på så jättelänge, mest p.g.a hennes omotiverade attityd men även för att hon klarat det jag bett henne göra.
        Kliade henne en lång stund och pratade uppmuntrande med henne när vi avslutat och gick sedan ett varv runt ridbanan med henne lös, hon var väl inte så överdrivet sugen på att följa med när jag gick bort från grinden, men jag lät henne bestämma själv var hon ville gå bakom mig när jag gick till grindöppningen, gick sedan lös in till stallet. Det känns faktiskt lite konstigt att Flisan är så mycket mer positiv till att göra saker än Ambellina, man funderar genast på om jag gör något fel i hanteringen och träningen av Ambe, eftersom hon är så ointresserad. Eller om det bara beror på att hon är tankspridd ettåring som tycker jag är löjlig som ska ha henne till att göra saker? Kanske behöver ge henne någon klurigare uppgift där hon hon blir tvungen att söka sig till mig, miljöträning i korallen kanske ska skrivas på hennes schema.. Vi får väl börja med Friendly Game i alla fall!

Glömde fota Ambellina, så här får ni en bild på en surmulen Debbie som spatserade iväg åt andra hållet så fort jag närmade mig hagen, samt en väldigt vacker himmel och Bodsjö!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar