måndag 27 oktober 2014

Ridlekis-körning!    Gårdagens Hubertilsjakt, Hubertusjakt, utspelade sig på följande sätt. P.g.a väglaget och ett veterinärbesök för "grannen" blev det bara våra egna ponnyer som ställde upp på själva uteritten, men det var fyra barn som var med på snitseljakten och fick svara på 1-X-2 frågor som slutade med prisutdelning. Tindra och Therese roade sig med att pyssla med och springa lite på ridbanan med Duff under tiden de väntade på att det var dags för uteritten. Mamma hade hängt upp den oerhört tjusiga rävsvansen längs våran skogsväg, åkrarna är lite väl soppiga för att man ska kunna rida där, därav valet av plats. Vi for samma runda som dagen innan, fast åt andra hållet, så vi red genom skogen sist och svängde sedan in på den lilla skogsvägen som går förbi sommarstugorna. Hur som haver, vi samlade ihop oss nedanför uppförsbacken där "upploppet" skulle äga rum och sedan red vi iväg i full fart, Röros och Freja hamnade längst fram eftersom jag bromsade Debbie så mycket jag orkade, istället för att låta henne dra iväg i fyrsprång (vilket hon iofs gjorde ändå, men lugnare fyrsprång..) och shettisarna hamnade bakom Debbie. Anton lyckades få tag på rävsvansen och vips så hade han vunnit.
Rävsvansen!

     Idag skulle vi så stort ut med lite hästar, Röros fick nya skor och lite kortare tår i stallet när vi gick ut och samtidigt blev meddelade att vi glatt fick vänta, det var ridlekis med körtur på schemat idag! Lagom till Röros var färdigskodd hade vi tagit in Freja, QP och Primula och då bestämt att Anton skulle rida Freja, Tindra skulle rida Röros, jag skulle köra QP och mamma med elev skulle köra Primula. Sagt och gjort, när alla var ihopmonterade såg det ut på följande vis:

Gillar faktiskt den här bilden riktigt mycket.

Charmtrollet QP (Tjockast om inte annat..)

Freja börjar nog vara van vid sådant här..

Tindra, Röros och Korp!


      Eftersom Primula inte gör mer än nödvändigt, vilket också gör henne till en väldigt bra ponny att lära sig köra med, hamnade hon och Röros, som sniglade på bakom flakvagnen, ganska långt efter QP och Freja. QP skötte sig riktigt, riktigt bra i skritten, lyssnade fint på tömmarna och svängde utan att hänga sig på bettet. När vi kommit nedanför den branta backen gjorde vi halt med våra två hästar för att invänta övriga ekipage som hamnat en bit bakom.


     Sedan satte vi igång i trav.. Kort sagt: QP skulle behöva gå en kurs i "Bettet och tömmarnas funktion vid annan gångart än skritt". Vänster töm kan man pilla på hur mycket man orkar, tar man i den fortsätter ponnyn rakt fram, med mulen mot skakeln på vänster sida. Tar man i höger töm hamnar hästen i diket, hon släpper helt enkelt inte efter på den sidan. För övriga ekipage gick turen riktigt bra, förutom Freja och Anton som hade lite diskussioner gällande gångart och tempo, de passerade i väldigt hög fart i sista uppförsbacken där vi brukar gasa.. Under tiden roade sig jag och QP med att dels röja ner en plogkäpp som tog tillfället i akt att åka med, fastklämd mellan hjul och vagn, den stannade vi och tog lös. Sedan övade vi på att volta och köra serpentiner fram och tillbaka över vägen till QP tillslut släppte bettet och gick ner ordentligt även på höger töm, då ökade jag på och hon drog i väg i all världens fart för att hinna ifatt sina kompisar som vid det här laget var högst uppe i backen och väntade.
Duktig ponny, stod stilla!
     Det jobbiga är att man nu kan få ner henne på bettet, men hon går ställd och lätt böjd åt vänster konstant. Hon är alltså i princip omöjlig att köra rak i vagnen, det tänker jag dock lösa med mera markarbete och mer dressyrkörning, så lätt kommer hon inte undan! Sista sträckan hem skrittade vi såklart, där gjorde jag en del volter och gick sedan på vänster sida av vägen för att lättare kunna styra upp QP, om inte annat för att lura henne ner på bettet. Anton gick bredvid Freja en bit eftersom de hade en del kommunikationsproblem, på samma sätt som jag gjort med Ambellina, en arm över ryggen och jobba med tyglarna på det sättet istället. Men sedan kunde även de skritta någorlunda normalt.

    Imorgon står det tömkörning i synnerhet och markarbete i allmänhet på schemat för QP, Freja och även Duff. Sedan vill jag hinna med att rida Debbie och tömköra både Flisan och Ambellina, men vi får väl se hur effektiva vi lyckas vara!
Lite frustrerad var Anton, lite mer lärdom till både häst och ryttare så blir det nog riktigt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar