söndag 19 oktober 2014

Klubbtävling 18/10

    Så, nu är jag ikapp! Igår var vi en sväng till Boden med Freja för att köra två klubblopp. Freja var först fram till grinden, om man bortser från Ambellina som alltid är först till grinden och högfärdigt står där, förväntar sig att HON minsann ska få komma in eftersom de andra hästarna är ovärdiga! Eller något liknande. I vilket fall som helst!

     Värmningen gick som den brukar göra, Freja töltade (eller vad det nu är för fembent gångart hon pysslar med) mer än hon travade och tyckte att allt var konstigt, ingen fokus på mig, skulle vända och springa ut från banan. Känns lite som att hon älskar att springa men inte riktigt kommer överens med själva travbanedelen av springandet. Hon har förmodligen inte överdrivet många roliga upplevelser från lopp, verkar det som.  Alternativet är att hon helt enkelt fått bestämma lite själv, vilket också kan vara en vettig förklaring. Jag körde i alla fall tre bakvarv och ett rätvarv, standard uppvärmning för halvmusklad ponny som inte orkar så mycket. Rätvarvet gick väldigt sådär, precis som Mysli och Primula ökar hon och tar i mer i kurvorna, men jag kunde inte direkt driva eftersom hon inte alls hade fokus på mig, ingen stadig kontakt med bettet och inte heller travade hon 100%.
Notera bakbenet, det är jag i alla fall inte trav hon sysslar med!

Mer travlikt.

   Första loppet var ett 2240 lopp, grundtid 2.13 med fyra andra hästar, två andra hästar på samma volt. Från starten blev det galopp, stillastående. Typ en Yazzå-stil stopp-galopp, förutom att jag inte hade någon kontakt med hästen istället för att hästen hängde sig på bettet.. När alla fyra hästar hade passerat travade hon dock ordentligt, förutom att hon fortfarande inte hade fokus på mig. Vi kom i mål cirka ett halvt varv efter övriga hästar, men vi blev ju inte diskade! Sedan trampade hon av sig ett boot också, vänster fram. Första 1000 gick på 2.24, min gissning är att Freja gick 2.40-2.50 något, men har inte fått någon specifik tid ännu.

Trav, men väldigt lite fart i benen.

    Andra loppet var 1640, ensamma på start med 40m till nästa häst. Nu kändes det redan i provstarten att fröken var med på noterna, hon hade fokus på mig och tog faktiskt i! Första starten gick och vi kom iväg perfekt, Freja var supertaggad och drog i väg i full fart. Omstart. Mentalt skadad som jag är av att ha kört Mysli, som lägger ner efter omstarter, blev jag genast nervös över hur nästa start skulle gå, men det gick nästan lika bra! Hon var bara lite tveksam på om vi inte skulle vända upp igen, men kom snart på andra tankar för nu var häst nr2, Mattinata, ikapp. Genom kurvan körde Mattinata och Eimi Tallgren om, men Freja höll sig i trav och svarade så mycket hon orkade, fan så duktig hon var! Sedan kom övriga hästar på första upploppssträckan och Freja fick en liten galopp, men ställde sig snabbt och travade vidare i samma tempo. Det här loppet öppnades på 2.09, så det gick aningen snabbare. Vi var visserligen sist, men inte alls lika långt efter som första loppet, nu var vi i sista kurvan när första hästen var i mål, istället för på andra sidan banan. Min gissning är att Freja gick 2.25-2.35 något, vilket ju är riktigt skitbra! Längtar till nästa år när vi får tävla på "riktigt". Nästa helg är det klubbtävling igen, får se hur det går då.

Lite mer fart i benen än första loppet!


Eftersom hon trampat av sig bootsen fixade vi galoppbandage istället, blått! Hon trampade dock upp ett av dessa också, samma hov - vänster fram, vilket betyder att hon bara trampar på ena hoven. Vi ska kolla upp om det går att fixa balltrampsskydd, islandshästar brukar använda sådana!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar