torsdag 30 oktober 2014

Hästar, hästar, hästar, KUSINER.
     I tisdags blev det väldigt mycket markarbete för alla hästarna förutom Primula och Röros som fick sig en ridtur med Tindra och Therese. Efter att ha jobbat igenom fem hästar kan man säga att jag var rätt slutkörd!     Först ut var Freja. Anton fick helt enkelt en lektion i hur man ska ha kontakt med bettet eftersom vi hamnat lite efter med den delen i hans häst-utbildning. Jag började tömköra Freja eftersom hon kan vara lite tjafsig att få ner på bettet, sedan när hon var där hon skulle vara lät jag Anton ta över så fick han se till att hon höll sig kvar där! Det gick faktiskt riktigt bra, jag tror nog att han fick sig en liten Aha!-upplevelse då han förstod hur jag ville att han ska ha kontakt. Jag är typ den sämsta läraren man kan ha, men jag lär mig av att lära ut, så det kanske blir bättre med tiden det också! Freja gick jättefint och Anton lyckades faktiskt få ut bogarna på henne ordentligt i korallen, utan att hålla för mycket. I början när han red hade han för dålig kontakt, nu är det oftare att han håller för mycket, så nu krävs det bara att hitta balansen där emellan! Freja såg sådär trött-nöjd ut som hon brukar göra när hon fått jobba sig trött och avslappnad, förmodligen uppskattade hon också framstegen med bett-kontakten.

Avslappnat och fint!

     Nästa häst var QP. Efter måndagens körtur bestämde jag mig direkt för att hon behöver markarbetas. På med träns och tömkörningsgjord och ut på ridbanan. Det blev mest stillastående arbete. Tar man i tömmarna när hon står stilla så släpper hon efter, så jag försökte förflytta det till när man går, men det lättare sagt än gjort. Hon bara gapade och hängde huvudet åt andra hållet när jag gjorde samma sak i skritt som vi gjort stillastående.. Fick henne att släppa efter en gång och sedan bytte vi till att gå undan för tömmarna. Tar man i en töm går det bra, tar man i båda tömmarna samtidigt fattar ponnyn ingenting, slänger upp huvudet och bara gapar. Jag har fortfarande inte riktigt klurat ut hur jag ska få henne att förstå, men efter en del trixande genom att knuffa henne åt sidan samtidigt som jag tog sidoförflyttande-tag i tömmarna fick jag henne i alla fall att gå åt sidan, till slut även åt andra hållet. Det är nämligen så att det mesta fungerar så länge man svänger åt vänster, ska man då sedan åt höger fungerar i princip ingenting. Ungefär som att hon lärt sig vad vänstertömmen är till för, men inte höger? Hur nu det har gått till, det kan man ju fråga sig. Men vi får helt enkelt jobba vidare så blir det bättre förr eller senare.

Passade på att öva stå-lös-i-gången-utan-att-gå-iväg också, gick skitbra!


     Sedan var det Flisans tur. Samtidigt som jag tog ut henne hade Tindra ut Duff en sväng och lekte på ridbanan, han är väldigt stel i sitt vänstra bakben, samma ben som han fick en spark i för någon månad sedan så förmodligen är det inte riktigt bra. Har dock inte hittat några svullnader, värme eller ömma punkter, så förutom stelheten har han egentligen inga problem med det. Flisan var pigg som en jag vet inte vad, gick utan problem lös från hagen men sökte kontakt i racertempo och hade helst galopperat till stallet. Förmodligen tyckte hon att det var kul att få komma ut och jobba lite igen! In i stallet, borsta bort all lera som hon hade på högra sidan och sedan på med tömkörningsgjorden och huvudlaget. Idag gick vi rakt på sak och tömkörde från början, utan att promenera. Hon stressade inte ett dugg, men nog var hon pigg! Efter att ha böjt igenom henne ordentligt och fått henne att gå undan för tömmarna i båda varven gick vi in i korallen och jobbade på volt. Hon var lite trasslig i ena varvet men det gick till sig riktigt fort. Hon trampade under sig och gick ordentligt på bettet nästan hela tiden. En stund försökte hon hänga sig sådär på bettet som hon gjort tidigare, men jag lyckades jobba loss henne igen. Hon börjar vara så himla duktig nu! 

Nöjd Flisan!

     Sist och minst ut var Ambellina. Tog mest bara in henne för att hon skulle få kraftfoder och lite omvårdnad, jag var lite väl trött för att tömköra även henne, tänker nog ta in henne en sväng idag istället. Hon var lite tjafsig i stallet, knockade mig i huvudet även idag. Det gjorde hon förra gången också, ska till att snusa i mitt hår/ansikte när jag borstar benen, förmodligen för att kolla vad jag gör, tar ner huvudet lite hastigt och missbedömer avståndet. Pang så får man hennes underkäke i skallen, det gör lite ont! Tog ut henne i korallen en snabbis, gick några varv åt båda hållen lös. Hon förstår inte riktigt det här med att drivas framåt än, så det behöver vi öva på. Hon går åtminstone undan för tryck nu, någorlunda. Skulle nog behöva köra lite piggsvinsleken med henne, de sju lekarna vilket som.

Hon lyckades få ut huvudet där, japp, tur hon är liten och kunde få tillbaka det också..

      Igår tog jag in Debbie en sväng. Är lat och copy-pastear det jag skrev på FB efter att ha dumpat henne i hagen igen. 

     Dagens Debbie. 40 minuter spenderades till att fånga henne i hagen, hoppar sedan omkring som en känguru inne i stallet när jag borstar, skiter åtta gånger p.g.a spanska träskruvsnerver (Herregudjagdörförjagärensammastivärlden). Väl ute i rundkorallen stannar hon vart fjärde steg varierat med att flyga iväg i tävlings-tempo-trav. Vägrar gå undan för tömmen och kommunicerar dåligt. In i stallet, skiter åtta gånger till bara för att underlätta, av med prylarna, biter mig i handen när hon ska få sin "Nu har vi jobbat färdigt"-godis. Rider sedan tillbaka till hagen i grimma och grimskaft. Plötsligt sitter jag på en filbunke som gör samlade skänkelvikningar och styrs samt stannar för bara säte, rör knappt grimskaftet på hela vägen. *Suck* Vad tusan gör man med en sådan här häst..

     Kort sagt gick det mesta käpprätt åt helvete och sedan fungerade allt på tillbakavägen till hagen. Typisk Debbie liksom. Idag gick hon åt andra hållet när mamma och min morbror med tillhörande barn och fru gick till hagen för att ta in Primula, det talar lite för sig självt. Jag tänker lägga mer fokus på Flisan, Freja och Ambellina nu, även jobba lite med Röros så hon gör fler framsteg med utbildningen, grunderna kan hon vid det här laget. Ska Debbie ha en till sådan här period får hon helt enkelt så och bli fet ett tag, jag orkar inte med att tjafs med den hästen just nu. Funderade till och med på att göra en intressekoll-annons på hästnet, men tack vare Jennys ord om Forran så får det räcka med att hon står ett tag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar