måndag 28 april 2014

Freja, vårsol och trasiga vagnar.


        Det var det där med att ta sig någonstans i livet, får medge att det har stått rätt stilla för min del den senaste tiden. Nu börjar det dock rulla igång igen, har en tävlingshäst för säsongen, eventuellt två om vi lyckas träna bort Debbies åka-bort-stress. Jag är för nuvarande även sjukskriven från skolan och ska mest troligt gå om tvåan på naturbruksskolan jag går på. Ingenting är dock beslutat om det ännu, i vilket fall som helst betyder det att jag har massvis med tid över och självklart blir det en massa tid spenderad med hästarna!

      Nämnda tävlingshäst är en skön dam på fem år vid namn Båtares Freja. Hon har en kapacitet för att springa fort som heter duga och är världens snällaste att hantera. Dagens kondition är dock inte den bästa, något rund om magen och inte en muskel så långt ögat kan se, men det jobbar vi på att förändra! Hon har varit hos oss i drygt fyra-fem veckor vid det här laget och vi har än så länge hunnit vara med på en klubbtävling. Som sagt så saknar hon muskler och orkar inte springa fort, vi stod på 2140 med 300 meter till nästa häst då hennes rekord är så pass imponerande som 2.43! Första varvet gick på cirka 2.50 och andra varvet tog verkligen musten ur lilla fröken som blev omsprungen av övriga fem hästar i sista kurvan och där även diskvalificerad för oren trav. Bara för att förtydliga, ja, det är ett russ jag pratar om här. ;)
    Det intressanta med att hon sprang så långsamt var att det känns i hela hästen hur mycket motor hon egentligen har, hon har bara inte ork att använda den. Försöker man driva så rullar hon direkt, hon orkar trava i 2.20 tempo i ungefär fem meter innan orken i musklerna tar slut. I dagsläget kör vi rätt långa svängar med lättare vagn, oftast den röda rockarden men efter att fröken behagade slå runt med nämnda vagn fick vi minsann nöja oss med QH(quick hitch/"klick")-rockarden!

     Röros visar tecken på dräktighet, hon betäcktes av Tejas Pegasus förra året då han stod hos oss men vi har varit tveksamma och inte brytt oss om att ultraljuda. Damen blir rundare om magen, mindre fläskig och sover mer under dagarna, i största allmänhet är hon lugnare än normalt! Mysli är vi dock osäkra på, nu är hon såpass dålig i benen att vi förmodligen kommer låta henne vandra vidare inom kort, men idag när jag kände på ljuvret kändes det som att hon nästan börjat bli större.. Vi ska avvakta ett par dagar till och se hur det ser ut, är hon verkligen dräktig får vi se om hon är kapabel till att föla och i sådana fall hoppas att Röros kan agera mamma åt två föl då vi är ytterst tveksamma till att Mysli skulle klara av mammajobbet. Uppdaterar även med lite nya bilder på lilleman (Kilgannon) och Ambellina, båda två växer så det knakar! Något de annars har gemensamt är att båda är riktiga hejjare på att spränga staket..


Lilleman och hans favorit-Debbie.28/3, här fortfarande rätt luddig!


Fina fröken, hon går numera utan grimma i hagen, ska försöka fota hästarna i solskenet någon dag framöver!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar