söndag 2 februari 2014

Nytt år, nya möjligheter!

     Tänkte ta och damma av den här bloggen lite, försöka uppdatera lite oftare alleftersom ljuset återvänder hit till Norrbottens mörka skogar. *dramatisk musik* Ny i samlingen av hästarna är.. *trumvirvel* Solos L:A(lilla) Kilgannon!

Fux hingst f. 5/11-13
E: Tejas Pegasus
U: Trixi 4890

Nyfiken i en strut! .. Fast utan strut.

Senaste bilden!

Endast ett par dagar gammal här.


    Efter Tejas Pegasus som åkte hem i september (som vi öven önskar lycka till med nya ägaren!) och undan Trixi som är till salu tillsammans med Flisan eftersom vi behöver minska ner på antalet hästar. Kilgannon dök upp i hagen till slut efter lång väntan, iklädd en riktig björnpäls i en eldröd nyans, som dock var rätt lerig när jag först såg honom. Jag fick bära in honom från hagen och Trixi förvånade med att gå hur fint som helst när detta ärende skulle utfärdas. Något som hon de senaste veckorna dessutom blivit utomordentligt duktig på även om hon till och från ifrågasätter mitt ledarskap.





    Ambellina växer så det knakar, hon är nu närmare 135 cm i mankhöjd och har blivit något längre också. Vi har varit ute på promenad ett par gånger de senaste veckorna och idag har vi även lasttränat lite! Gick alldeles utomordentligt bra. Först gick vi dock igenom vad IKEA-kassar är till för, dessa är något hon har varit ganska skeptisk mot eftersom att de prasslar så mycket. Snart insåg hon dock att de var till för att ha mat i sig, och då var det förstås inte lika farligt. Samma mutningsmetod användes vid släpet, först äta ur påsen bredvid det öppna släpet och sedan lägga mat på rampen, längre upp på rampen o.s.v. Vi avslutade när fröken började bli lite less och hade stått på rampen med alla fyra hovar, inte ett dugg rädd för den längre och t.o.m haft huvudet inne i själva transporten. Bra att tänka på när man gör sådant här är att se till att det är ljus och mycket plats i släpet, all inredning stod på sidan i släpet just idag eftersom sist det användes stod den en halmbal där inne, så jag slapp flytta på mellanväggen! Ett mörkt och trångt släp blir mycket läskigare att gå in i än ett ljust och luftigt, åtminstone enligt de flesta hästar. Det ska liksom inte vara något konstigare än att gå in i stallet, därför är det bra att träna på att gå in där, äta lite mat och sedan gå ut igen efter en stund.

     Röros går tillsammans med Trixi och lillkillen i trädgårdshagen och bantar bort några kilon övervikt. Vi är ganska så väldigt säkra på att hon är dräktig vid det här laget, även Mysli verkar vara det. Läget med Mysli känns dock inte alltför bra, dåligt i hovarna fortfarande även om det sakta går åt rätt håll.

     Kört Debbie med kälken idag tillsammans med kusinen på Primula och mamma på Röros. Trevligt väder med endast 3-4 minusgrader och vindstilla, snöat lite till och från under dagen. Perfekt före in mot skogen och Debbie var minst sagt överlycklig över att få komma ut och jobba efter två veckors paus (som hon inte egentligen behövde, men jag har varit sjuk). Hon var lite extra naffsig men bråkade desto mindre, lyfte snällt alla fötter och försökte inte ens backa ut när jag tränsat och knäppt löst! För att inte tala om att hon inte ens försökte vända bort huvudet. Sådana här pauser är rätt bra för henne ibland, hon blir lite less på att komma in och jobba efter ett tag, även om hon uppskattar att fara ut och älskar att springa. Hon skötte sig verkligen jättebra, fast det var lite trögstartat först. Kälken var nämligen bakom en liten snökarm eftersom pappa skottat lite medan jag pysslade med Ambellina, så han fick hjälpa Debbie att starta uppför backen - efter det gick det hur lätt som helst!

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar