söndag 6 januari 2013

Ctrl - Alt - Delete

Jahapp. Så gick det med planen att vara aktiv. Så här två månader senare börjar orken återvända i takt med att jag börjat få lite fart på allt annat där det krävs att man är lite aktiv. Har köpt en hantel, de hade såklart bara en av den sorten på Intersport när vi var där så ska dit igen och köpa en till senare, och börjat försöka träna upp min något taskiga kropp. Vädret och orken har inte varit samarbetsvilliga så hästarna har fått vila en hel del den senaste tiden. Nu börjar det dock komma igång igen, känner mig mer och mer motiverad och tänker försöka satsa lite mer på hästarna och mindre på datorn, känns som ett klart vettigt beslut om man frågar mig.
    Trots att gångerna har varit få har vi naturligtvis varit ute med hästarna ett par gånger, fluffat runt i snön på åkrarna och halkat omkring på vägarna. Kan dra en snabb status på hur det ligger till med hästarna, samt gräva fram före och efter bilderna på Poppe som är något försenade, jag har inte dött, bara varit Zombie ett tag.

Störst går först, eller hur det nu var:
Månflisa
  Flisan är betäckt med Rohara Bacara, ja, jag har betäckt en Kallblodstravare med ett Arabiskt Fullblod, det ska bli rid- och körhäst av den är tanken. Hon var konstaterat dräktig med ultraljud 17 dagar efter att hon blivit betäckt sista gången. Har mest bara gått och stått den senaste tiden, har något plan på att, så snart ridbanan är brukbar igen, försöka jobba lite mer med henne då det känns som att man inte kommer så långt på att rida en gång i månaden, även om hon nu ska föla i Juni/Juli någonting, de blir ju inte helt handikappade av att vara dräktiga direkt.
   Är just nu i lagom hull och hennes hovar blir bättre, vi hade problem med hovsprickor förra året (skyller på allt regnande), men det värsta löste sig när hon fick skor.

Rosovja Djingisdotter (Fasters Basjkir)
  Pärlan ska åka tillbaka till sin uppfödare då de till slut lyckats få ett böjprov på damen, tredje gången gillt, eller hur var det? Det innebär i alla fall att det inte krisar sig med plats till vintern, skulle ha blivit lite bökigt med två till föl (varav ett som blir stor häst) i flocken då vi egentligen har för många hästar som det är, men det jämnar ut sig lite med Pärlan borta.

Solos Mysli
   För tillfället är det vila som gäller för Mysli, hennes vänstra bakben krånglar och vi misstänker att det är en patella upphakning som spökar. Hon har alltid haft lite krångel med benen och blir väldigt stel om hon inte får röra på sig ofta. Det kombinerat med hur marken såg ut i hagen när det väl frös var inte bra. Hästarna kunde knappt gå för att det var så gropigt, vilket resulterade i att alla hästarna gick upp i vikt, sov nere vid balen istället för att gå upp till huset och sova där och att Myslis bakben slutade fungera. Vi ska ta ut veterinären i morgon (Måndag) och se vad de säger om saken och om det är något som behövs göras.
   Blir det bra så kommer Mysli fortsätta sin travkarriär i sommar, eventuellt betäckas med Poppe också.Solos Röros (Bilden nedan)
   Röros har precis som de andra fått stå en hel del, och med all hennes energi märks det ganska tydligt! Hon har dock börjat göra framsteg med sina trav problem, vilket är positivt. Tveksamt är det ju om hon någonsin kommer ut på travbanan, men en karriär som kör-, westernhäst och avelsto är inga problem att fixa. Hon är fortfarande till salu om rätt människa råkar dyka upp. Som tidigare nämnt har vi för många hästar som det är och om någon skulle vara intresserad så är det bara att höra av sig, dock säljs hon inte till vem som helst, ett krav är att hon antingen används till avel eller lånas ut så att hon får några avkommor då hon har stam och anlag värda att bevara. Finns mycket att berätta om denna lilla fröken men det tar jag någon annan gång, är det något man vill veta om någon häst är det bara att säga till!
   För närvarande något överviktig vilket vi försöker göra något åt, simma i snön är väldigt nyttigt, men nu är snön så djup att Röros nog inte bottnar längre.. Hon har ju rätt korta linjer. Planen med henne är att fortsätta bränna fett, lära sig lite mer western och förhoppningsvis få ordning på traven, köras i par med Mysli när hennes ben är helt igen och troligen betäckas med Poppe.


Guldhagens Debbie
   Debbie har fått stå lite mer än det andra (bortsett från Flisan), mest för att hon nog behövt vila efter allt hon lärt sig under det gångna året. Nu ska hon dock sättas igång igen och förhoppningsvis kan vi åka iväg till någon bana och träna sådär några gånger i månaden, det är väl behövligt. Nu har hon ju i alla fall kvalat, men det är inge vidare om hon blir diskad tre gånger och måste kvala om, övning ger färdighet, och jag tror på mirakel. I vilket fall som helst är planen för hennes del att utbildas mer inom western, köras mer och öva på att bli omsprungen utan att galoppera. Nu sist vi var ute så gick allt jättebra, även med benen. Hon hann inte bli arg förrän jag var på sista hoven, och det var en framhov så det var inga problem alls!

Trixi
    Betäckt och förhoppningsvis dräktig med Poppe, är något överviktig så det är av mer än en anledning vi hoppas på att hon är dräktig.. Går för närvarande med Poppe i deras hage i trädgården och får stå inne på nätterna, har en hel del överskottsenergi och är mer nervös än vanligt, trivs antagligen bättre med att gå ute dygnet runt men Poppe behöver ju sitt kraftfoder fortfarande. Ska i alla fall tränas upp och fortsätta utbildas inom western, lär knappast tävla något i trav det här året med dräktigheten, men det är möjligt att det blir någon western tävling i alla fall. Vi har inte kollat upp hur WRAS regler gäller kring dräktiga ston, Trixi kommer ju inte föla förrän i Juli någon gång, så det borde ju gå att tävla någon enstaka gång.

Tejas Pegasus
   Poppe har nu kommit upp i mycket bättre hull och tränas lite mer regelbundet, har börjat förstå lite bättre att han ska jobba under sig och sänka huvudet när det går tungt istället för att slänga upp huvudet bland stjärnorna och sprattla med alla benen som han gjorde i början (och fortfarande gör om man försöker hålla något högre tempo), det fungerar inte riktigt så bra att arbeta på det sättet. Allt blir så obalanserat och det blir väldigt svårt att hålla honom i trav. Han ser i alla fall mycket trevligare ut nu, nästan som en riktig häst! Behöver dock en hel muskler, så det är något vi kommer jobba mycket med i sommar. Kanske blir att klättra lite i skogen o.s.v. Han har fått fluffa runt lite i snön med några av damerna och det har gått alldeles utmärkt. Är vi ute och jobbar bryr han sig inte om brudarna, precis som det ska vara!

  Och här kommer då bilderna jag tjatat om. Ska ta en ny på hur han ser ut nu så snart som möjligt, den nya bilden här är ju ganska så kass.
När han kom hit såg han ut så här, fotat av mig (Sara ML Eriksson) 28/08-2012.


Och nu, den 21/11-2012 såg han ut på det här viset. Trots staketet och vinterpälsen ser man riktigt stor skillnad, i alla fall jag.

Återkommer med uppdatering om hur det blev med veterinären i morgon, om vi nu får ut den hit, mamma är sjuk för tillfället och jag har haft sprängande huvudvärk hela dagen, så vi har inte fått speciellt mycket gjort.

Ciao!

2 kommentarer:

 1. Hejsan!

  Såg att du i ett inlägg från sommaren 2012, nämnde Kålkulla Advocat. Jag som undrar är den som tidigare ägde Advocats mamma, Gläntans Antonia. Antonia dog tyvärr i tarmvred för några år sedan och jag skulle vara jätteglad om jag kunde få komma i kontakt med alla hennes avkommor igen (då de flesta fötts hos mig). Jag är vän till Christine på Kålkulla stuteri och hon fick låna Antonia av mig för att betäcka med hingsten Arrogant (Advocats pappa). Då han sedan såldes till norra Sverige tappade jag kontakten med Advocat. Nu blev jag JÄTTEGLAD då jag såg att hans namn dök upp i din blogg. Jag vore väldigt tacksam om du visste hur jag kunde få tag på Advocats nya ägare, så jag inte "tappar bort" honom igen och får höra hur han mår nu.

  Med Vänliga Hälsningar
  Cecilia
  cecilia.schermanahl@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Ursäktar mitt något sena svar, hör av mig på din mail så fort jag fått fram ett namn på människorna som äger Advocat! De bor precis här i närheten men jag vet fortfarande inte vad de heter. Har inte varit speciellt aktiv med mitt bloggande på senaste tiden. Det är Frida Simonsson från Boden som ägt honom innan dessa människor köpte honom åtminstone, om du vill kan jag peta på henne på Facebook så kanske du kan få veta mer om vad han gjort sedan han kom upp hit. :)

   MVH Sara -Lotus-, Stuteri Solo.

   Radera