tisdag 30 oktober 2012

Slask.


   Enklaste ordet att beskriva utomhuset med just nu, slask. Har för övrigt varit rätt inaktiv ett tag, ursäktar mig för det, har bara haft väldigt dåligt med skrivork. Hästarna har dock inte bara stått och slöat bara för att jag inte skrivit på bloggen, hästarnas status just nu kommer här:

Månflisa e: Sjefen u: Mångalen
   Mer eller mindre avställd, betäckt med det arabiska fullblodet Rohara Bacara och var konstaterat dräktig på 17dagars ultraljudet, ska troligen ultraljudas en gång till så att vi kan försäkra fostret. Hennes hovsprickor är på bättringsvägen tack vara väldigt duktiga hovslagare! Har ridit henne ett fåtal gånger sedan hon kom hem och hon har gått som en gud, sökt sig ner i form nästan automatiskt och verkligen gjort mig stolt. Hon är rätt bäst ibland den här hästen. P.g.a hur vädret ser ut just nu kommer det nog bli dåligt med motion för hennes del tills det kommit ordentligt med snö, snöblandat is-slask är vad som för tillfället täcker marken, blir inte roligt att rida på en åker då!
  Beräknas föla i juni.Guldhagens Debbie e: Allgunnens Yes u: Farmens Calisi
   Till slut blivit kvalad och klarade det gallant på 2.47 med någon fjuttgalopp. Startade nu den 27/10 men blev diskad för uppreppade galopper rätt fort, hon har för lite rutin helt enkelt. Bara tre hästar i loppet men trots tillägg var de om rätt fort, Debbie tyckte det var läskigt när de kom fort bakifrån och var tvungen att galoppera lite såklart, räknade nästan med att hon skulle bli diskad, men all träning hon kan få är nyttig om vi ska komma någon vart! Dessutom visade hon upp en väldigt snygg passage i provstarten, veterinären var lite fundersam, kommentaren han gav var; "Brukar man inte sitta  hästen när man gör passage?" Har även varit på Lisa Nes clinic med henne, vilket hon skötte alldeles utmärkt. Fick lite tips på vad vi kan jobba på där och formsökandet har tagit sin början. Kommer få ta det lite lugnare nu ett tag och sättas igång mer ordentligt igen framåt jul skulle jag tro.SoloMysli e: Darius Roll u: Mysan
   Fått ta det lugnare den senaste tiden och blev placerad som 4:a i Boden, damen tyckte inte alls det var nödvändigt att springa och kom i mål på tiden 2.24, ett antal meter bakom de andra tre hästarna, det var fem hästar från början men en blev diskad.. I övrigt så blir det samma sak för henne som för Debbie, tar det lite lugnare nu fram till jul, kommer hållas igång så pass att hon inte går upp alltför mycket i vikt, vilket hon har lätt för. Lilla kusinen ska vi försöka övertala att kanske start Mysli i någon western klass nästa år, i övrigt kanske vi betäcker henne med Poppe, annars är det tävling inom trav och körning som gäller, hon är lite för lat för western.


Tejas Pegasus e: Tejas Monljus u: Hults Pirita
   Håller på att så smått sättas igång, nu först har vi kunnat dra ner lite på kraftfodret då han till slut börjat gå upp i vikt. I dagsläget är han riden ungefär fyra gånger och har visat tecken på överskottsenergi när man tagit honom in från hagen. Hastigheten på traven är det inget fel på, springer utan vidare ifrån Mysli (när andra än jag och mamma rider henne, hon är ju som sagt något bekväm av sig), så till nästa år kommer vi förhoppningsvis ut på tävlingsbanorna även med denna herre. Kommer troligen grundutbilda honom inom western också, jobbar på att få honom att visa intresse för att jobba med bettet och inte mot bettet för tillfället.

Solos Röros e: Stig-Helmer u: Solos Sigrid
   Håller på att sättas igång lite mer ordentligt då hon är så kraftigt överviktig, bantningskur är väl behövlig. Då hon verkar ha obotliga problem med att inte trava fort, problemen sitter i det psykiska, inte i det fysiska då hon egentligen skulle kunna springa väldigt fort men helt enkelt vägrar att ens försöka utan fattar istället galopp så håller hon nu på att utbildas inom western och visar på stora framtidsusikter här, körs även i par med Mysli där hon sköter sig fint, så länge man inte försöker öka traven då det istället blir galopp.. Fröken här är då även till salu till den avelsintresserade, kommer betäckas med Poppe nästa år då bådas stam är att ta tillvara på! En mycket snäll ung dam som dock behöver sysselsättas då hon är en sådan häst som gissningsvis skulle hitta på en massa olater om man inte ser upp.Trixi e: Refat u: Tessi
   Går för tillfället ihop med Poppe och är förhoppningsvis dräktig också. Hennes koncentrationer ligger främst på western men då även monté, om jag nu klarar måtten nästa år, 60kg med utrustning är inte lätt när man själv väger ca 53kg med bara kläder, dock kommer reglerna troligen ändras till 2014, men om de sänker åldersgränsen till 19 år för kat. B kommer det bli mitt sista monté år, lite korkat tycker jag. Men, i alla fall, jag har tänkt försöka tömköra Trixi ihop med Mysli, i par alltså, och se hur det fungerar. Trixi är ju rätt tossig när man tömkör henne och hon har ju vagnfobi, men par är inte likadant som enbett och hon och Mysli är ju trotts allt bästa kompisar.. Får se hur det blir med detta, kommer i vilket fall som helst försöka sätta igång med lite PNH (Parelli Natural Horsemanship) med henne, vilket är välbehövligt då hon håller på att bli knäpp av att inte få gå med övriga flocken.


   Och denna mystiska Elin Kjellberg som har fotat några av bilderna här är min ganska nyblivna polare som jag hittade på Grans, gymnasieskolan jag går på. Hon hjälper mig att motionera hästarna och kommer troligen få "lektioner" av mig när ridbanan är brukbar igen, inte för att jag är någon vidare lärare, men för att det är nyttigt att kunna rida hästarna lite mer ordentligt också! Hon är i vilket fall en trevlig prick och en hejjare på att fota, så jag skulle kolla in hennes blogg som är länkad i namnet här ovan, om ni är intresserade av bilder, lite vardagsliv och tankar!

  Nu under helgen, fram till igår, har Karin Rönnbäck varit här och fått lite tankeställare vad det gäller träning av hästar, då specifikt körning. Och för er som inte vet vem denna människa är så är det hon som har lånat min stjärna, Solos Unika Primula Slänger in en bild på ponnyn, som då även Kakan (Elin) har fotat.

   Vi motionerade hästar två gånger i söndags, mamma och Karin körde Mysli och jag red Poppe. Han brydde sig inte speciellt mycket om Mysli, hon var dock rätt kär i honom och försöka se sig om efter honom rätt mycket, vilket inte gick så bra då hon hade 200kg maratonvagn i vägen när jag red bakom.
   I går var det samma sak, fast då fick Karin tömköra Mysli med mamma som instruktör och jag red Trixi, trots att hon tappat så mycket muskler och är så fet kunde hon ställa sig inåt och gå fint i form, tills jag försökte fatta galopp, såklart. Hon orkar inte bära sig på volt i vanliga fall, än mindre nu med brist på muskler!

   Bjuder på en till bild på Flisan innan jag säger godnatt, klockan är nu 01.50 och jag ska försöka få tag i herr pojkvän för att säga godnatt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar