måndag 25 juni 2012

Ridläger och smittande förkylningar.

Jahapp. Då var man hemma igen då, eller, det har jag varit sedan i fredags i och för sig, men det är inte förrän nu jag tagit mig tid att skriva. Dag för dag blir det inte så himla mycket info, dessutom kommer jag knappt ihåg vilken dag vi gjorde vad, speciellt med tanke på hur mitt huvud känns nu.. Någon smittade nämligen ner mig med sin förkylning, tror faktiskt att typ alla som var på lägret var i alla fall lite förkylda när de for därifrån, men jag blev naturligtvis sjuk på riktigt. I vilket fall som helst..

Måndag

Någon gång runt klockan tio anlände jag, mamma och Flisan hos Thorells. Matilda och Lady hade då varit där sedan klockan sju, och Elisa såg ut ungefär som att hon hade ett kryss i varje öga.. Första passet var dressyr, eller western, det stod dressyr på schemat men vi red med western utrustning. Matilda hade hunnit göra klart Flisans öron till tränset, så jag sadlade Flisan (fick låna samma sadel som jag hade på Trixi för tre år sedan när jag var där) och monterade om tränset. 
     Både jag och Matilda var ungefär lika förvånade över hur lugna våra hästar var, Flisan stressade inte upp sig det minsta och gick fint på bettet hela tiden, nu tar hon visserligen inte bettet ordentligt ännu eftersom hon fortfarande inte riktigt förstår vad det är till för, men hon gör framsteg! Jag och Matilda fick rida med Minna och hennes bruna nordistravare, det var en himla bra gruppering, då vi allihop var på ungefär samma utbildningsnivå, även om nu Minnas travare var mer ridbar än Flisan, och Lady var mer uppmärksam på Matilda än Flisan var på mig.

Slänger in en bild på Minnas pålle när han står i hagen bredvid ridplanen. 

Tisdag

På tisdagen är jag lite osäker på vad vi gjorde, men jag tror att det var mer dressyr och sedan markarbete (bommar och studs) på eftermiddagen. Vi följde i alla fall med Elisa och Anders på deras hoppträning. Jag gjorde några försök att fota medan de hoppade, men den enda bra hoppbilden var bakifrån, annars var de bilder från uppvärmning och sådant som blev bra.
    När vi kom hem från hoppträningen, Matilda körde mig, Minna, Ellen och Linn i sin egen bil, så var det första vi såg på gårdsplanen utanför Coppers hage en hästrumpa iklädd ett rött täcke. Det stod på helt fel ställe. Det var då Lady som tagit sig friheten att krypa ut ur sin hage. Grinden till den bestod endast av en planka i 1.20m höjd ungefär, och då sedan Ladys grimskaft som Matilda knutit under.

  När vi fångat in damen, vilket första gången inte var så svårt, Matilda kunde bara gå fram till henne, släppte vi in henne i hagen igen och Matilda la upp brädan på sin plats, hon hade öppnat grinden så vi kunde få in Lady igen. Till våran förvåning hann inte Matilda mer än vända sig om innan hennes varmblodiga dam tog sats och dök under brädan med en himla fart, hade det varit torrt hade hon inte tagit sig under, men nu försvann hela hennes hovar i leran..
  Matilda lyckades i alla fall fånga in henne igen och ställde tillfälligt in henne i stallet. Sedan fick hon gå i hagen bredvid Flisan, som Star och Farez hade sprängt grinden till, så att den blev dubbelt så stor. Det var från början en hage som de dragit en tråd i mitten på så att det blev två hagar, men det var tydligen inte så populärt.

Onsdag

   Hoppning och sedan NH stod på schemat. Flisan hoppade hinder för första gången och skötte sig bra, hoppade snällt och vägrade aldrig, vek bara ut på sidan av hindren ibland.. Sista hindret vi hoppade var drygt 65-70cm högt, och det är väll vårat rekord nu då! Matilda kände inte för att hoppa med Lady så de for ut på en upptäcksfärd i skogen istället.
   På NH passet fick vi börja med att flytta bogar, Flisan blev mest arg och flyttade då istället rumpan. Det var något vi upptäckte ganska snabbt, hon flyttar ogärna framdelen, men rumpan är det inga problem att flytta. Sedan skulle vi gå under ett snöre som var fäst mellan två hinderstöd. Första gången gick Flisan bara rakt under, andra gången tvekade hon lite och tredje gången stannade hon helt. Nobel krävde dock lite mer övertalning första gången..

Torsdag

   Idag var det också hoppning, men först dressyr/western. Idag var Flisan väldigt arg. Vi fick rida i serpentiner och jag och Flisan övade på att stå still när vi passerade kortsidorna. Hon bara snurrade runt, jag parerade med skänklar och ledande tygeltag vilket slutade med att hon stod och stampade argt med frambenen flertalet gånger. 
  På bilden övar vi då på att stå stilla med Elisa på sidan och Lady i bakgrunden, Linn fotade.

  På hoppningen skulle vi hoppa bana, den var ganska liten och snäv så till mig och Flisan, som är lika smidig som ett kylskåp, fick vi göra om den lite. Efter några hopp lyckades vi ta oss runt banan utan några problem, vi rev bara en gång! Matilda hoppade med Lady också, de fick låna Elisas hoppsadel eftersom Matilda bara har en westernsadel, som dessutom ska säljas, ligger ute på blocket i Boden området.
  Efteråt skrittade jag och Matilda iväg längs vägen, till att börja med för att skritta av hästarna, men när vi kom till den långa uppförsbacken kunde vi inte låta bli att låta pållarna sträcka ut lite. Och satan vilken fart de  fick! Det var som att sitta på en raket, och vi krönet på backen var nästa uppgift att få stopp på raketerna, Matilda drog ner tempot på Lady, som lyssnade något bättre, och Flisan bröt då av till trav, men höll samma höga tempo, jag märkte knappt att hon travade eftersom jag stod upp i stigbyglarna, tempot sänktes liksom inte..
   På tillbaka vägen ledde vi hästarna, Flisan var som en fiolsträng, hoppade till vid minsta rörelse, oj oj oj tänkte jag då, tänk om jag måste börja om från början nu? Men nej.

Fredag

Avslutningsdags, Flisan var cool lugn medan vi gjorde i ordning hästarna, mamma och pappa kom i lagom tid för att hålla i Flisan medan jag sadlade, hon ville inte riktigt stå stilla när Matildas mamma Ann höll i. När jag väll suttit upp var dock Flisan små stressad, gick med huvudet i skyn och ville inte svänga åt höger, sedan var kalvarna farliga igen, de hade hon slutat bry sig om efter två ridpass, de gick nämligen i hagen bredvid ridplanen tillsammans med tinker hingsten Bebbelino.
  Tilde och Minna hoppade med Nobel och Amadeus, jag, Matilda, Linn och Linneorna red ett beginners mönster för någon western klass, kan ha varit western riding, men jag är inte helt hundra. Jag fick rida runt lite och jobba lös Flisan åt höger innan jag till slut fick ner henne i vad som i alla fall påminde om form och kunde rida mönstret på en riktigt avslappnad häst.

Bjuder på en bild där ni ser precis hur "avslappnad" Flisan var.. 

När vi då sedan kom hem igen släppte vi ut Flisan till den väntande flocken i hagen, mamma tog in Mysli och körde iväg med henne till hembygdsgården för att köra omkring folk där. Senare på kvällen, efter middagen, tog mamma och pappa sina cyklar, jag hämtade Trixi och så for vi ner till Stig för att vara sociala en stund. Trixi tyckte dock att det var långtråkigt att stå där och blev rastlös, så efter att två killar fått ta kort med henne (båda två var hästrädda) som jag sedan upptäckte satt som visningsbild på den ena killens facebook, lite kul! Öh, var var jag..
  Juste! Jag och Trixi SMSade (eller, jag SMSade, risken att mobilen går sönder är rätt hög om Trixi försöker..) Linnéa och sa att om hon kände för det kunde hon ju komma till grusplanen vid SSK eftersom jag tänkte jobba lite med Trixi där. Vi hann lägga några volter, stanna och backa lite och sedan kom Linnéa cyklande på en väldigt för liten cykel, troligen hennes lillebrors. Medan hon pratade jobbade jag Trixi på volt runt henne, lyckades få ner henne i for och kunde ställa henne ordentligt inåt i vänster varv, i höger varv var hon något stelare och inte lika villig att gå ner i form, svårare att ställa ordentligt inåt också.
   Runt klockan tio kom mamma och sa att hon tänkte fara hem, så jag och Trixi följde då med, vi joggade hela vägen från byn till våran brevlåda, där mamma tog tidningen ur tidningslådan och sedan cyklade lite långsammare så Trixi fick skritta.
Här en bild ur konstig vinkel på Trixi hos Stig.

Lördag åkte jag till min mycket saknade mupp och söndag kväll kom jag hem igen, mamma och pappa roade sig med att bygga staket hela söndagen så nu är sommarhagen nästan klar! 

Måndag

Upp vid 8a och hälla i sig lite biostrath mot halsonten. Sedan ut och ta in Debbie, Mysli och Trixi för Thereses ridtur. Debbie körde jag utan medhjälpare för första gången eftersom mamma red Trixi, hon skötte sig alldeles utmärkt! Nu har jag dock tänkt lägga mig och se mer film, så jag slänger upp en bild på Debbies rumpa med mammas hjälm framför som avslutning, mobil kvalité..


Ciao!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar