söndag 17 juni 2012

Onsdag, torsdag, fredag, lördag..

Jaja, jag är hemskt dålig på att uppdatera, gissar att det är sådant man får leva med. Nu i veckan blir det ridläger hos Thorells med Flisan, Matilda och Lady (http://mmatildanordstrom.blogg.se/ visserligen inte uppdaterad på ett tag, men!). Blir spännande hur Flisan sköter sig, nytt ställe, nya hästar, många timmar ridning. Men kul ska vi ha i alla fall! Flisans grejer så gott som packade, mina grejer till större delen packade.  Uppdateringar här blir det såklart efter ridlägret.
   Som vanligt har det varit hästande varje dag den här veckan, så det är väll bara att försöka komma ihåg vad vi gjorde med vilka hästar då!

Jag har för övrigt en dator ute på blocket också, om någon skulle vara intresserad av en helgrym speldator, Alienware Aurora R3, lagt ut den för 16 000:-, men det går ju såklart att diskutera. Jaja, skriva blogg var det.

Onsdag

Det blev en kvällstur istället för morgontur med Flisan, som fått skor påslagna av Angelica, eftersom hennes framhovar var helt trasiga efter de två turerna runt Bodsjön.. Mamma tog med Mysli ut, hon hann komma hem innan Angelica var riktigt klar, så. En lugn tur med rätt mycket trav blev det, runt Bodsjön även denna dag, men då åt andra hållet.
    Vid Bergströms gård var det nu kor upp vid skogsbrynet, ungefär 200-300 meter snett från vägen, Flisan fick dock syn på dem i alla fall och började blåsa upp sig som en annan ballong, Mysli gick lugnt med öronen rakt ut och fick gå först nedför backen med Flisan gående nästan på fotsteget där bak.. I nästa backe, som dock var uppförs, mötte vi hästarna från andra sidan sjön. Flisan höll på att smälla av, deras stora häst tittade väldigt misstänksamt på vagnen men shettisen brydde sig inte ett dugg, inte Mysli heller.
    Utan missöden, bara en lite smått stressad Flisan, kom vi då hem igen och släppte ut hästarna i hagen igen. Flisan blåste inte ens hälften så mycket som hon gjorde dagen innan, och då travade vi ändå nästan hela vägen, jag tror dock att hon var lugnare eftersom hon hade sällskap, annars hade jag nog fått leda henne förbi korna..

Torsdag

Vanlig tur på morgonen, idag med Röros som inte gått alls i Juni, och Mysli som gått allra mest av alla hästarna. Röros var lika pigg som vanligt, om inte värre, så fort vi börjat gå från gården skulle hon springa, men hon började faktiskt inte hoppa upp och ner när jag försökte få henne att skritta lite snabbare istället för att trava!
    Det blev några stoppgalopper i uppförsbacken vid sågen, hon stod och hoppade upp och ner på samma ställe i säkert en minut, allra minst, och när man försöker få henne framåt galopperar hon bara. Jag försöker få henne att gå fram i trav, inte galopp, men håller man det minsta lilla börjar hon bara hoppa upp och ner.. Får man henne bara att trava framåt springer hon på hur bra som helst, men det var det där med att få henne att gå framåt..
    I övrigt var det en relativt mysig och lugn tur, Röros hoppade rätt in i vagnen vid ett tillfälle när hon blev plötsligt skiträdd för något, vad vet vi dock inte. Sista uppförsbacken gick rätt bra den också, hon galopperade inte alltför mycket och höll ett riktigt bra tempo när hon travade, fick bara en stoppgalopp som jag då dessutom fick henne ur rätt fort och rätt in i trav! Framsteg, åtminstone. 

Fredag

På morgonen tog vi in Debbie, släppte ut Trixi och fick åter en lite småarg Mysli att stampa i golvet, hon ville också gå ut, orättvisan! Vi for upp mot Granträskmark, och Debbie var minst sagt pigg. Mysli tyckte att ett lugnt jogging tempo dög, så mamma fick kämpa lite för att hon alls skulle springa i något sorts ökat joggingtempo istället för att såsa runt som en annan snigel.
   Själv fick jag sitta och bromsa Debbie tills jag då tillslut lät henne springa full fart uppför sista backen innan älgslakteriet där vi brukar vända, och jäklar vilken fart hon fick! Mysli var mest arg över att hon inte fick galoppera, så hon hamnade rätt långt bakom först, jag saktade ner till skritt när vi kommit över krönet, så då kom de ikapp rätt fort! Sedan vände vi och skrittade ett tag.
   Större delen av tillbaka vägen travade vi i ett lite lugnare tempo, fram till sista uppförsbacken där vi ökade tempot rätt rejält, Mysli hamnade lite bakom först eftersom hon som vanligt drog maratonvagnen, Debbie lyckades då hålla sig före ett tag, men sedan kom ju Mysli ikapp och Debbie blev bara vingligare. Hon har inte hunnit lära sig att ta stöd i handen ännu och galopperar därför lätt när hon springer snabbt, och blir väldigt vinglig, jag försöker jobba ner henne i handen, men hon måste nog få filura på det där ett tag innan poletten faller ner.

Lördag

Ut på förmiddagen på en lång barbackatur med Trixi, istället för att ta in henne i det kalla stallet knöt jag fast henne utanför hagen där hon glatt fick stå och äta gräs medan jag borstade henne. När jag sedan hoppade upp började hon skritta, sedan trava när jag fått över benen på varsin sida om tjockis magen, hon hade ju inte gått på flera dagar, så lite överskottsenergi var det ju.
     Vi svängde in på Bodsjövägen och sedan vidare in på Mjösjölidvägen, en hel del galopp blev det då mina barbacka muskler inte är lika vältränade som de brukar vara, och jag sitter bättre i galoppen, speciellt när ponnyn är pigg och inte vill hålla sin vardagliga lunk.. Vi red i alla fall upp på ett hygge som ligger längs vägen, det går då alltså en rätt kringlig väg upp där, och jösses vad fin utsikt man har där uppifrån!
     Det var så blött på andra sidan hygget, där vägen fortsätter in i skogen över ett vattendrag där jag ridit Mysli för några år sedan, så vi vände och tog oss uppför backen igen, spanade in den vackra utsikten och fortsatte sedan ner på vägen. Vi svängde in i skogen bakom den lilla bondgården ganska nära Bodsjövägen, och galopperade på den väl upptorkade och riktigt fina skogsvägen, fast saktade ner när det blev ett plötsligt vattenhinder över hela vägen..
    När vi passerade hästfolket, Petras styvmor och hennes dotter, kom dessa två ut och pratade lite och hälsade på Trixi, som inte ville stå stilla, tills jag lät henne beta i diket där. Självklart hetsåt hon gräset och proppade munnen så full att det fastnade i bettet, så jag fick snabbt hoppa av och knäppa upp tränset, ta ur bettet ur munnen på henne och hänga tillbaka tränset på hennes huvud.

   Efter en stunds prat, kanske 10-15 minuter, skulle de återgå till sitt trädgårdsjobb, solande och lunchätande. Jag fick veta att Moa, dottern, skulle på ridläger i morgon (idag, Söndag) och att shettisen var Kålkulla Advocat (!) som Frida Simonsson har haft i sin ägo rätt länge, tävlat med på travet också.

Och här har vi Trixi i egen hög person(ponny)!


  När mamma kommit hem från jobbet blev det att ta in Debbie och Mysli, Trixi ville följa med in en gång till, men det fick hon inte. Och det var dessutom så pass torrt att man kunde gå utan gummistövlar! (Och idag har det regnat hela dagen, så där rök den glädjen.) Vi gjorde i ordning hästarna, men kom på att det saknades någon, typ pappa. Han skulle ju "bara" hämta traktorn, än så länge hade han varit borta i 20-30min..
    Mamma ringde och efterlyste honom, det visade sig att han varit hos Stig nere i byn, och att det även var fest på motorcykel klubben så någon tur runt byn blev det inte. Vi for runt Bodsjön istället, Debbie brydde sig inte om backarna som gick upp och ner, inte heller reagerade hon speciellt mycket mer än att spetsa öronen och titta sig omkring när vi först och främst mötte Advocat och hans stora rödhåriga polare, och sedan kom det då även två bilar bakifrån precis när vi passerade familjen Johanssons soptunnor och brevlåda, det är ganska smalt precis där.
    Pappa kunde luta sig tillbaka och njuta av körturen, Debbie uppskattade dock inte stenarna på vägen speciellt mycket, men till skillnad från vissa andra gick inte hennes hovar sönder, hon ömmade mest bara, kanske blir att slå på skor även på henne, än så länge har hon alltid gått barfota så vi får väll se hur det blir med det. I nedförsbacken där Bodsjövägen möter Granträskmarkvägen mötte vi Advocat och hans polare med de fyra tjejerna, tre i vagnen och en på hästryggen, Debbie gick lite på tårna men gjorde inget annat än att titta på dem den här gången heller.
    I uppförsbacken travade vi, hästarna fick gå full fart som vanligt, Debbie sprang dock inte like fort som igår, det är ju lite jobbigare att dra vagnen än att springa under ryttare, speciellt när man är körd så lite som Debbie är, två-tre gånger.. Sedan började hon plötsligt galoppera, hon är ju som sagt lite vinglig, och jag fick kämpa en hel del för att få ner henne ut galoppen, misstänker att hon mest var trött och lite arg för att Mysli sprang om henne.

Nu ska jag fortsätta plocka ihop saker jag glömt, ciao!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar