torsdag 31 maj 2012

Headache.

Onsdag

Morgon med småkallt och lätt mulen himmel, mamma och Mysli stämde träff med harven och Röros fick sig några 'aha' upplevelser på ridplanen. Hon har aldrig gått på ridbana innan, om man nu kan kalla våran åker för ridbana.. I alla fall så tyckte hon att det var lite konstigt det där med att gå och svänga samtidigt, trava var inte lika farligt, lite mer styrfart där. Problemet med Röros är att hon inte verkar förstå skillnaden på kommandon, eller att man kan hålla sig i en gångart men öka farten. Jag använder mest spöt för att förstärka skänklarna även när jag rider western, vet inte riktigt om det ska klassa som wester eller dressyr, men jag körde igenom de volt övningar vi brukar göra på clinics o.s.v.
   I vilket fall som helst så har Röros den här lilla förmågan att börja hoppa upp och ner och stressa upp sig som fan så fort man petar på henne. Slänger upp huvudet och börjar galoppera på stället i stil med en  studsig levad.. Har aldrig suttit på en häst som gjort en levad, men kan tänka mig att Röros är väldigt när på att göra en obalanserad och väldigt halvaktig levad när hon hoppar upp och ner på det där viset. Hon brukar vara en hejjare på att göra de högre skolorna ovan marken så fort hon ser ett ridspö, var hon har fått detta ifrån har jag dock ingen aning. 
   Även när man försöker få henne att öka tempot i skritten kan hon börja hoppa, men oftast ökar hon till trav istället för att helt enkelt öka skritten, samma sak med traven, där börjar hon hoppa om man vill ha mer tempo av henne, alternativt galoppera om man försöker travrida henne. Där har vi anledningarna till att hon inte är ute på travbanan än, om hon nu någonsin kommer att ta sig så långt, det vet vi inte. För övrigt gick Röros i alla fall riktigt fint när jag väl fick henne att hålla sig i rätt tempo och samditigt på volten. Några steg kände jag att hon gick ordenligt, men hon är ju något omusklad så det är ju rätt jobbigt.

Torsdag

Mamma och Mysli tog harven och fortsatte att harva på den bortre åkern medan jag försov mig och tog en dusch för att sedan gå ut och klappa på lite sömniga hästar som låg och sov längst nere i hagen. Trixi reste sig i all hast och vandrade iväg en bit när hon såg mig komma, Flisan slängde upp huvudet, hon stod upp naturligtvis, och tittade yrvaket på mig en stund och återgick sedan till att stå och sova. 
   Debbie och Röros låg nere vid balen, Pärlan (fasters Baskjir) stod och tuggade i sig av den sprängda ensilagebalen. Jag satte mig bredvid Debbie ett tag, medan jag satt där såg jag fem-sex små gröna fjärilar som satt utspridda i ensilaget, solen hade gömt sig bakom något moln, men när den kom fram igen lyfte fjärilarna och flög sin väg, lite små häftigt! Trixi och Flisan som stod lite högre upp i hagen hörde när mamma och Mysli kom tillbaka, så när de båda spetsade öronen och vände sig mot stallet gick jag upp igen. Var och petade lite på Pärlan också, men hon är ju så grinig.. 
   När jag passerade Trixi lät hon mig klappa henne, hon kom till och med fram och buffade på mig, mysiga häst! Kliade henne en stund innan jag gick ut från hagen. Sedan var det bara att byta om och åka till jobbet. Nästa vecka är jag ledig, för jag har nu hoppat av UTAN projektet från och med 1sta juni, imorgon alltså. Sommarlov, vilket innebär en jäkla massa hästtränande och förmodligen en massa ombyggnationer i stallet så att Flisan har någonstans att göra av sig själv och kommande fölunge!

Ciao!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar