måndag 2 april 2012

Glömsk, glömskare, glömskast..

...Vilket innefattar felaktig böjning av grammatik och hästar. Fast nu är det väll mer så att det är hästen själv som böjer sig felaktig, och inte jag som tvingar Flisan att slänga upp huvudet i en vågrät linje med bettet obrukbart mellan tänderna.. Jag gillar ju inte riktigt att montera på en massa hjälptyglar för att hästen ska göra som man säger, men när man inte har något sorts styrkontroll alls så blir man nästan så illa tvungen. Numera går Flisan med martingal, och det funkade faktisk fin-fint när jag red henne i förrgår, vi kunde trava flera meter utan att hon höll på att sticka eller dra mig ur sadeln!
         Dagen innan jag red henne med martingalen, vilket var i lördags, alltså är det fredag jag är på nu, så var hon komplett galen. Skulle bara springa och ville inte alls lyssna på vad jag sa, slängde upp huvudet och drog i väg i hundraåttio knyck när jag sa åt henne att jogga lite stillsamt uppför en backe, var tvungen att använda träden på sidorna som nödbromsar, och fick stopp på henne innan det började gå nerförs igen. Sedan skrittade vi resten av vägen hem, även om inte båda parter riktigt uppskattade det. Men när jag gjorde halt mitt i en backe för att hon började bli lite väl bråkig, tvingade henne att stå stilla och bära upp både mig och henne själv, även om det lutade först uppåt och sedan nedåt.
          Detta var faktiskt ganska effektivt, hon tog i ordentligt sedan när jag satte igång henne uppför backen igen och trampade på ordentligt. Då jag rider henne med en bomlös sadel var detta första gången jag faktiskt kände hur det ska kännas när hästen arbetar under en, häftig känsla! Det har jag ju visserligen kännt när jag ridit russen barbacka, men det är så mycket häst i Flisan, så mycket kraft, att det blir ganska stor skillnad. Samma sak var det i nerförsbacken, hon bromsade ordentligt hela vägen ner, gick visserligen med huvudet bland stjärnorna, men det går ju åt rätt håll när hon inte försöker springa hela tiden.
        Sedan var det söndag. (Det blir lite hoppigt mellan dagarna när man inte har skrivit på ett tag..) På morgonen fick Muppen plötsligt bråttom iväg, han skulle ha varit på ett ställe klockan 10.15, fast han trodde att det var 12.15, och detta upptäckte han 10.25 då en av våra gemensamma kamrater började efterlysa honom.. Då han snott das Smartcar låg jag kvar i sängen och läste ett tag, ungefär precis tills boken tog slut, faktiskt. Sedan gjorde jag de vanliga morgon sysslorna och gick ut för att se om jag kunde få tag på Trixi, som shockerande nog kom upp först av hästarna, och dessutom lät mig fånga henne även om hon inte hade någon grimma på sig.

Jag fick ta till lite draghjälp när jag skulle montera på sadeln, jag fick visserligen ihop den, men inte så mycket mer. Fröken rödhår är både fet och bra på att blåsa upp sig, kombinerat med mina otränade spänna-sadelgjords muskler blev det inte så väldigt bra. Det blev en behaglig tur runt Bodsjön, trevligt väder och treväligt väglag, om än något isigt på vissa ställen. Det gjorde visserligen inte så mycket, eftersom det bara var isigt på de sträckor där vi i.a.f brukar skritta. Fart finns det i vilket fall gott om i ponnyn, men det visste jag sedan tidigare, nut behöver hon bara kondition och muskler. Hoppas på att snön ska försvinna snart så man kan ta sig ut i skogen och klättra lite bland lingonriset, det brukar både jag och Trixi njuta av.
            Jag vet visserligen fler hästar som behöver lära sig att sätta ner hovarna i ordning, typ som Flisan.. Klumpigare häst får man leta efter, det är illa när hon klår Mysli, verkligen. Direkt efter turen med Trixi blev det att säga hejdå till Muppen, som kommit tillbaka strax innan jag for, och nu hade lyckats vålda igång volvon han hade med sig, då han hade träning att hålla så drog han iväg mot hemmtrakterna. Ut med Trixi i hagen och in med Debbie, Röros och Mysli, som skulle gå sin veckliga tur. Debbie har tillslut börjat förstå det där med att trava snabbare istället för att galoppera när man driver, hon har inte lika mycket problem med att springa om sina kamrate heller, även om de är högre rang än henne...
            Röros var som vanligt väldigt på, hon skulle egentligen behöva gå mer än en gång i veckan, men det behöver ju Debbie också, så det kanske man kan göra något åt nu när jag jobbar hos mamma, då kan man ju fara ut med någon häst på morgonen också, och kanske ta sig för att köra in QP också. I alla fall så gjorde Röros sin vanliga dans mellan trav och galopp, vartannat steg upp för hela sista backen hemmåt. Debbie hann till och med springa om henne och nästan komma ikapp Mysli, men Terese har ju börjat få riktigt bra fart på henne nu, och låter henne inte galoppera heller, så Debbie får nog kämpa lite mer för att komma ikapp. Det roliga med Debbie är ju att hon joggar ikapp både Mysli och Röros även om de håller rätt bra tempo, bara man får henne att inse att hon ska anstränga sig lite så blir det nog en himla trevlig tvvlingsponny av henne också.
           Hon har också börjat vara lite mer i händerna på mig, vilket är ett klart plus, jag har så smått börjat jobba ihop henne lite medan vi håller ett lulligt tempo i trav, i vanliga fall brukar hon gå på halvlång tygel, vilket är rätt vanligt när man är unghäst och inte förstår vad bettet är till för, men nu verkar hon inse att det är till för att underlätta för kommunikationen.

Jag har också hunnit planlägga lite träning, Trixi och Mysli hinner jag och mamma ut med på morgonen, Flisan på eftermiddagen, Röros och Debbie som vanligt på söndagar. Jag kommer ju ha en del tid på mig att skriva när jag är i butiken, som för övrigt är Häst och Hund längst ner på Storgatan i Piteå, och dessutom har en hemsida med en massa praktiska häst saker. Alla varor är tyvärr inte innlagda på hemsidan, så som westernboots och bälten, men vi är återförsäljare åt Pfiff, Hansbo, HKM, Horze, Finntack, Tattini, Busse och många fler. Hemsidan är: http://ponnytravprylar.e-butiken.se/.


Ciao!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar